xcounter
#

У Болгарії назвали "ганьбою" рішення ветувати поставку Україні БТР-60 і кажуть, що зможуть його подолати

3133
БТР-60
БТР-60

Вже цього тижня у Болгарії хочуть скасувати вето на постачання бронетехніки Україні

Парламент Болгарії зможе подолати вето, яке раніше президент країни Румен Радев наклав на передачу Україні сотні застарілих бронетранспортерів — у цьому впевнений прем’єр-міністр країни Ніколай Денков, який заявив, що "я не бачу нічого, що можна було б коментувати" у контексті цієї історії — нагадаємо, ще в липні країна прийняла рішення передати Україні 100 БТР-60, але вчора, 4 грудня, президент країни наклав вето на це рішення.

БТР-60 Болгарія Україна вето парламент уряд
Болгарський БТР-60, фото — dvidshub.net

Радев аргументував свій крок тим, що, мовляв, їм самим потрібні ці бронетранспортери для охорони кордону та під час стихійних лих та аварій, але в парламенті країни кажуть, що Болгарія більше не потребує цих машин, а Делян Пеєвский, голова парламентської групи "Рух за права і свободи" (ПГ РПС) взагалі назвав рішення президента ганьбою, розповідають у виданні Novinite.

Читайте також: Скільки 155-мм САУ на місяць сьогодні виготовляє Україна: озвучено темпи виробництва 2С22 "Богдана"

"Після цього рішення ще більш категорично стає зрозуміло, наскільки важливо для Болгарії мати євроатлантичну парламентську більшість і євроатлантичний уряд, що її підтримує. Небезпечний шлях — у бік Моски, в бік Путіна, куди його [президента країни] хочуть спрямувати проросійські політики", — відзначає Пеєвский.

БТР-60
БТР-60

Міністр закордонних справ, віцепрем'єр країни Марія Габріель також наголосила на тому, що країна не має потреби у тій сотні бронетранспортерів і що їй шкода через таке рішення президента.

Зрештою, як стверджує Пеєвский, парламент Болгарії вже цього тижня має подолати вето президента, яке блокує передачу Україні бронетранспортерів БТР-60.

бронетранспортер Stryker Болгарія
Stryker, фото — U.S. DoD

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що Болгарія на заміну БМП-1 купить 183 Stryker — сума угоди оцінюється у 1,3 млрд доларів (йдеться про машини у різних модифікаціях), а перші машини країна отримає через 36 місяців після укладення контракту.

Читайте також: На 2024 рік на дрони для ЗСУ закладено більше ніж на все озброєння у 2021 році