xcounter
#

Болгарія не передаватиме 100 застарілих БТР до України: президент наклав вето - наскільки це критично

Болгарській БТР-60
Болгарській БТР-60
2561

Мова йде, скоріш за все, про БТР-60, які близько 40 років стояли на складі, тому це більше про політичне рішення, аніж про боєздатність

Президент Болгарії Румен Радев наклав вето на рішення парламенту країни передати до України 100 БТРів застарілих зразків.

Причина відмови пояснюється тим, що ця техніка, "може бути використана спеціально для охорони болгарського кордону та надання допомоги населенню у разі стихійних лих та аварій, у тому числі у важкодоступних районах", повідомляє болгарське видання Nova.

Читайте також: Інформація щодо термобаричних Shahed-ів не підтвердилась: але це дійсно нова бойова частина

Зазначимо, що передача сотні бронемашин стала предметом міжнародного договору, який був ратифікований 8 серпня та 13 листопада цього року у Софії та Києві. Ця техніка йшла у вигляді допомоги та могла бути передана через те, що, як було затверджено парламентом - не потрібна міністерству внутрішніх справ Болгарії.

Президент Болгарії Румен Радев
Президент Болгарії Румен Радев

Сам тип БТРів офіційно не називався, але вочевидь мова йде про БТР-60 (збройні сили країни також мають на озброєння МТ-ЛБ). Відомо, що ці машини були придбані для внутрішніх військ Болгарії понад 40 років, не застосовувались та просто стояли на складі, що потребувало ресурсів на їх утримання.

Тобто мова йде про застарілі машини з проблемною спаркою двох бензинових двигунів ГАЗ-40П, скоріш за все без озброєння взагалі. А враховуючи час, які вони просто стояли, не факт, що вони взагалі у боєздатному стані. Тобто, об'єктивно, факт накладання вето президентом Болгарії на таке постачання навряд є критичним для посилення ЗСУ.

Болгарській БТР-60
Болгарській БТР-60

З іншого боку - абсолютно точно демонструє на якому боці історії хоче залишитись Румен Радев, який є обраним лідером Болгарії. Додамо, що він не дуже сильно приховує свою проросійську політику, наприклад, у липні цього року заявив, що це "Україна наполягає на веденні цієї війни, а Європа має сплачувати рахунки за неї", а у грудні минулого року на рішення парламенту Болгарії надати допомогу назвав депутатів "паліями війни" та побідкався на це рішення.

Водночас не треба забувати, що так чи інакше, але Болгарія доволі активно, хоча не на пряму, допомагає Україні. Більше того, якщо парламент переголосує та утвердить ратифікацію угоди конституційною більшістю, Румен Радев вже не зможе накласти на нього вето.

Зокрема через західних посередників за перші півроку російського повномасштабного вторгнення саме Болгарія стала джерелом до 30% від всієї потреби боєприпасів ЗСУ та до 40% у паливі. Але це проходило не у вигляді допомоги, а за комерційними контрактами. Вочевидь ці контракти продовжують діяти, бо Болгарія є доволі потужним виробником боєприпасів до радянського озброєння.

Читайте також: У Міноборони підтвердили, що Україна працює над таємничим "довгим "Нептуном"