xcounter
#

Попри чутки про скасування угоди, у США погодили продаж Індії безпілотників на 4 млрд доларів

2543
Всі фото — General Atomics Aeronautical
Всі фото — General Atomics Aeronautical

Індія ще у 2023 році озвучила плани із закупівлі американських безпілотників, які буде використовувати зокрема на кордоні з Китаєм та Пакистаном

Державний департамент США повідомляє, що прийняв рішення погодити продаж Індії безпілотників типу MQ-9B та низки обладнання орієнтовною вартістю у 3,99 млрд доларів — Агенція зі співробітництва у галузі оборонної безпеки надало необхідну сертифікацію та повідомило Конгресу про ймовірний продаж безпілотних літальних апаратів.

Йдеться про постачання 31 безпілотника типу MQ-9B SkyGuardian, закупівлю яких індійський уряд погодив у червні 2023 року, і які планує використовувати для спостереження та моніторингу кордонів з Китаєм та Пакистаном. З усіх дронів найбільше мають отримати військово-морські сили Індії — 15 одиниць (ймовірно, у версії SeaGuardian), водночас по 8 дронів надійдуть на озброєння армії та повітряних сил країни.

Читайте також: Індія зробила дивний гібрид Т-72 і Т-90, який має погіршену прохідність

Ймовірна угода, крім власне дронів, містить також низу різного супутнього обладнання, зокрема 161 вбудована система глобального позиціювання та інерціальної навігації, запасні частини, витратні матеріали, підтримка з ремонту, підтримка обладнання для тестування та навігації, технічна документація, інженерно-технічна та логістична підтримка тощо.

Також йдеться і про постачання озброєння, а це 170 ракет класу "повітря-поверхня" AGM-114R Hellfire (ця модифікація отримала нову багатоцільову бойову частину для ураження таких цілей, як бронетехніка, ППО, жива сила в укриттях тощо), а також ще 310 високоточних бомб GBU-39B/B (LSDB).

Що цікаво — повідомлення про погодження продажу з’явилося на фоні оприлюднення низки повідомлень у ЗМІ, що США відмовилися від угоди по безпілотниках для Індії з метою тиску на країну, щоб та провела розслідування змови з метою вбивста Гурпатванта Сингха Паннуна, яке зірвали американські спецслужби.

У Держдепі відзначають, що угода з Індією по безпілотниках "пропонує значний потенціал для подальшого розвитку стратегічного технологічного співробітництва з Індією та військового співробітництва у регіоні" — адміністрація чинного президента США Джо Байдена намагається завоювати прихильність Індії як у рамках зусиль з протидії Китаю, так і з намірами відштовхнути від країни провідного постачальника озброєння у Нью Делі, а саме РФ, відзначають у Defense News.

Наприклад, можна згадати новину за листопад минулого року, коли стало відомо, що США планують розгорнути в Індії виробництво Stryker, і це буде вперше, коли американці йдуть на такий крок, а саме виробництво цих бронемашин поза межами країни, а взагалі Вашингтон та Нью-Делі обговорюють широкий перелік тем оборонної співпраці у різних напрямках — реактивні двигуни, безпілотники, ремонт кораблів ВМС тощо.

бронемашини Stryker
Stryker, фото - US DoD

Також нагадаємо, що у контексті виробництва Stryker пізніше стало відомо, що США також додали можливість ліцензійного виробництва комплексу протиповітряної оборони ближньої дії Stryker M-SHORAD, що може стати першим експортним продажем цієї системи.

Читайте також: Індія навчилась сама робити запчастини до МіГ-29 та Мі-17, але є один нюанс