xcounter
#

США намагаються вичавити РФ з ринку ППО Індії та пропонують ліцензію на найновіший Stryker M-SHORAD

5140
Stryker M-SHORAD
Stryker M-SHORAD

Така пропозиція від США доволі потужна, бо Stryker M-SHORAD - це найновіше, що взагалі є в арсеналі Пентагона

Індія для РФ є дуже потужним майданчиком для продажу озброєння, що приносить Кремлю величезні кошти, орієнтовно за останні 20 років від 39 млрд доларів, з яких за останні п'ять - 13 млрд, з портфелем замовлень на початок 2023 року - понад 10 млрд доларів.

Й Індія продовжує закуповувати та вести спільні оборонні проєкти з РФ, тим паче, що обіцяні санкції за це у США цієї країни не торкаються. Причину звісно у цьому можливо шукати доволі довго, але один з факторів безумовно є те, що Індія є одним зі стримуючих Китай фактором. Й тому єдиний шанс якось вичавити РФ з цього ринку - це заміщення російського озброєння на американське чи європейське.

Читайте також: Схоже Польща вже озброїлась балістичною ракетою KTSSM-II - корейським аналогом ATACMS

Цей злам вже прослідковується, наприклад у відмові від закупівлі додаткових МиГ-29К та вибором 26 палубних Rafale M, а також власним кидком Кремля розробкою власного аналога С-400 то з іншими сферами дещо складніше. Наприклад, у бронетехніці, але США доволі агресивно підшили до цієї задачі й у декілька тижнів тому запропонували розгорнути в Індії виробництво Stryker.

Stryker M-SHORAD
Stryker M-SHORAD

А зараз взагалі вирішили зайти з "козирів" та, як пише Army Recognition додала у пропозицію й можливість ліцензійного виробництва Stryker M-SHORAD - комплексу ППО ближньої дії. І у випадку згоди це буде не просто перше ліцензійне виробництво цієї машини, це буде взагалі перший її експорт, бо перше замовлення на них від збройних сил США було зроблено лише у листопаді 2020 року. А у планах до 2022 року було поставити лише перший батальйонний комплект.

Ця машина озброєна 30-мм автоматичною гарматою XM914 ("сухопутна" версія M230 від АН-64 Apache), зенітними ракетами Stinger FIM-92 та ракетами AGM-114L Longbow Hellfire, якими можна бити по повітряних та наземних цілях.

Також машина оснащена розгалуженою системою сенсорів, включно з системою радарів Multi-Mission Hemispheric Radar (MHR) з активними фразованими решітками, а також прицільною станцією WESCAM MX-GCS. А на додачу система має й власних комплекс РЕБ.

Stryker M-SHORAD
Stryker M-SHORAD

Тобто арсенал цієї машини дійсно дозволяє говорити про доволі потужний комплекс ближньої дії для прикриття сухопутних підрозділів у одному строю з ними, як від класичної загрози у вигляді ударних вертольотів, так і від дронів.

При цьому у Індії цілком можуть бути зацікавлені й у лазерній версії DE M-SHORADDE, яка вже активно тестується армією США. Остання ефективна не лише проти дронів, а й потенційно розглядається у ролі засобу знищення ворожих артилерійських снарядів та ракет.

Але навіть поточні можливості звичайної версії Stryker M-SHORAD вже перевищують те, що може запропонувати РФ. Хоча остання й не полишає надію "запхати" у Індію свої ЗРКГ "Панцирь-С1" та ЗРК "Тор-М2КМ".

Читайте також: Україна отримала гроші на проплату за додаткові САУ CAESAR - Міноборони