xcounter
#

Індія послала РФ з її МиГ-29К, та купить у Франції 26 палубних Rafale M

3568
Палубний винищувач Rafale M ВМС Франції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Палубний винищувач Rafale M ВМС Франції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але цікаво, що після самого рішення про купівлю знадобилось ще півроку на оформлення угоди

Прем’єр-міністр Індії Наренда Моді планує 13-14 липня 2023 року провести візит до Франції. Під час цього візиту Індія та Франція планують підписати зокрема "дорожню карту" співпраці в сфері оборонно-промислового комплексу.

І також планується, що під час цього візиту Індія має підписати контракт на купівлю в Франції 26 палубнихлітаків Dassault Rafale M для палубної авіації своїх ВМС, всі ці літаки будуть виконані в одномісному варіанті. Про це пише портал Scrable.ln.

Читайте також: Китай майже 10 років назад купив "Зубр", і тільки зараз знайшов застосування
Палубний винищувач Rafale M під час тестових зльотів з трампліну на індійській авіабазі INS Hansa, зображення - портал LivefistDefense

Зазначається, що ВМС Індії планують 18 палубних Rafale M включити до складу авіагрупи новітнього авіаносця INS Vikrant (R11). Інші ще 8 палубних літаків мають бути розміщені як резерв на авіабазі INS Hansa, де ВМС Індії спорудили зокрема щось на кшалт радянського комплексу НИТКА для навчання льотчиків палубної авіації для своїх авіаносців.

Вперше про намір Індії купити для свого новітнього авіаносця INS Vikrant саме французькі літаки стало відомо ще в грудні 2022 року. І це насправді була одна із знакових подій для світового ринку озброєнь, бо тут Франція зі своїм палубним Rafale M в конкурентній гонці обійшла США із F/A-18 Super Hornet, а РФ зі своїм аварійним палубним МиГ-29К "пролетіла" взагалі.

Палубний винищувач F/A-18E/F Super Hornet виконує зліт із трампліна, фото з відкритих джерел

Тут є показовим, що від заяви про намір купити саме палубні Rafale M у Франції до готового тексту угоди, який ще має підписати прем’єр-міністр Індії, минуло більш ніж півроку. Що заодно ілюструє, що процес витіснення Росії зі світового ринку озброєнь виглядає повільним зокрема і через "формальні" чи "бюрократичні" моменти.

В свою чергу, сама Індія розглядає купівлю палубних літаків у Франції як "проміжний крок". Оскільки індійський ВПК продовжує програму по створенню власного палубного літака за проектом TEDBF.

Палубний винищувач для ВМС Індії що розробляється за програмою TEDBF, візуалізація від H I Sutton

Індійські інженери передбачають, що їх літак за програмою TEDBF належатиме до 5-го покоління, за габаритами буде значно меншим, аніж МиГ-29К, а перший дослідний екземпляр має піднятись у повітря аж в 2026 році. Індія почала цю програму саме для заміни МиГ-29К, і на тлі деяких невдач з проектом палубного літака Tejas Navy.

За даними довідника The Military Balance 2022, на початок минулого року ВМС Індії мали в своєму розпорядженні 43 літаки типів МиГ-29К та МиГ-29КУБ, із яких фактично боєготовою була тільки третина. Ці винищувачі використовуються зокрема в складі авіагрупи авіаносця INS Vikramaditya, мінімум три літаки цього типу були втрачені під час різного роду аварій.

МиГ-29К ВМС Індії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У РФ визнали проблеми з двигунами до Ми-26, але обіцяють через "2-3 роки - максимум" встановити "свій"