xcounter
#

Китай майже 10 років назад купив "Зубр", і тільки зараз знайшов застосування

6884
Один із десантних кораблів проекту "Зубр" в строю ВМС Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел
Один із десантних кораблів проекту "Зубр" в строю ВМС Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел

Десь такий же час знадобився китайцям і для того, щоб будувати покращену копію таких десантних кораблів

У відкритому доступі з’явились знімки, які свідчать про те, що військова промисловість Китаю налагодила виробництво власної копії радянського десантного корабля на повітряній подушці проекту 12322 "Зубр". Мова про як мінімум два збудовані кораблі, що мають серійні номери 3260 та 3261 відповідно, і котрі "засвітились" буквально лише в минулі кілька днів.

Це все дає підстави вважати, що тепер в строю ВМС Китаю є по суті шість десантних кораблів на повітряній подушці "Зубр", пише портал Naval News.

Читайте також: У РФ визнали проблеми з двигунами до Ми-26, але обіцяють через "2-3 роки - максимум" встановити "свій"
Один із десантних кораблів проекту "Зубр" власного виробництва в строю ВМС Китаю, липень 2023 року, фото з відкритих джерел

Видання деталізує, що перші два кораблі проекту "Зубр" в строю китайського флоту (із серійними номерами 3325 та 3326) були придбані в Україні, а ще інші два (під серійними номерами 3327 та 3328) були складені вже на китайських потужностях та були введені в стрій флоту в 2017 році під індексом Type 728,

Китайська копія "Зубра" від оригіналу відрізняється зокрема використанням РЛС замість оптико-електронної системи для управління стрільбою із бортового озброєння корабля, щогла для засобів зв’язку має вдосконалену хрестоподібну конструкцію, і що не менш важливо – з’явилось додаткове рятувальне обладнання для екіпажу.

Доставка одного із кораблів проекту "Зубр" в Китай, архівне зображення з відкритих джерел

Ці всі елементи й дозволяють аналітикам говорити саме про те, що Китай "з нуля" збудував два кораблі, що є вдосконаленою копією радянського проекту "Зубр".

До цього моменту Китай не мав можливості розвивати свій проект по побудові десантних кораблів на повітряній подушці зокрема через можливі виробничі складнощі та через те, що не міг визначитись із "експлуатаційною корисністю" таких кораблів.

А тепер же є підстави вважати навіть, що Китай хоче навіть збільшити кількість кораблів проекту "Зубр" в складі свого флоту.

База під десантні кораблі проекту "Зубр" в строю ВМС НВАК, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Китайці під такі кораблі уже збудували окрему базу в Саньї на узбережжі Південно-Китайського моря, де вони використовуватимуться разом із десантними катерами проекту Type 726. І це все загалом демонструє "наполегливі зусилля Китаю по модернізації своїх морських десантних можливостей".

Читайте також: Ірак може замість Rafale купити JF-17 з двигуном РД-93, РФ на цьому може заробити