xcounter
#

Ірак може замість Rafale купити JF-17 з двигуном РД-93, РФ на цьому може заробити

4314
JF-17, ілюстративне фото з відкритих джерел
JF-17, ілюстративне фото з відкритих джерел

Це нюанс важливий, навіть якщо мова про контракт вартістю "лише" близько 1 мільярда доларів

Ірак та Пакистан домовились про можливу поставку для іракських ВПС 12 багатоцільових літаків типу JF-17C Thunder Block III з опціоном на ще шість "бортів" цього типу, супутніх комплектуючих та боєприпасів загальною вартістю орієнтовно 1,1 мільярди доларів.

Якщо контракт буде підписано і поставки почнуться, це стане найбільшою для Пакистану угодою по експорту зброї за цю історію цієї країни.

Читайте також: Якщо Польща справді дала Україні Мі-24, там можуть бути свої особливості
JF-17 в лівреї ВПС Іраку, ілюстративний рендер з відкритих джерел

Про можливу поставку таких літаків Багдад та Ісламабад почали домовлятись ще осінню 2021 року, пише французьке видання Opex360.

Ірак паралельно розглядав варіант із можливою купівлею французьких Rafale, але в підсумку обрав таки JF-17. Цікаво, що на даний момент Ірак та Пакистан уже мають наявну домовленість про поставку легких навчальних літаків Super Mushshak YI-201, поставлено уже 4 із 12 замовлених "бортів".

Угода про можливу поставку JF-17C Thunder Block III для ВПС Іраку є результатом цілеспрямованих дипломатичних зусиль Пакистану. І що якщо брати можливе співвідношення "ціна-якість", то ці літаки мають доволі непогані характеристики. Але потрібно все ж дочекатись ратифікації цієї угоди від парламенту Іраку, перш ніж коментувати більш предметно.

JF-17, ілюстративний рендер з відкритих джерел

А від Defense Express у цій історії ми пропонуємо звернути увагу ось на який момент. Хоча JF-17 є літаком китайсько-пакистанської розробки, на ньому використовується взагалі-то реактивний двигун російської розробки – РД-93, модифікація двигуна РД-33, що використовується на літаках типу МиГ-29. На яких умовах може відбуватись поставка рашистських РД-93 для виготовлення китайсько-пакистанських JF-17, у відкритому доступі даних поки що нема.

Але якщо Ірак та Пакистан домовляться про контракт на JF-17 з російськими РД-93, це стане можливістю для російського ВПК заробити на експортній поставці, і так згенерувати гроші, необхідні на подальше виготовлення зброї для війни проти України.

JF-17, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як влаштована ППО міст-мільйонників та стратегічних об’єктів