xcounter
#

Франція замовила для себе 109 оновлені Caesar Mk2: це найбільший внутрішній контракт

3453
Caesar
Caesar

До цього Франція замовила лише 72 Caesar, з яких 30 передала Збройним Силам України

Генеральна дирекція з озброєння міністерства оборони Франції (Direction générale de l'armement) повідомило про найбільше своє замовлення колісних самохідних артилерійських установок Caesar у оновленій версії Mk2.

Цих САУ замовляється одразу 109 одиниць, що перевищує перше замовлення Caesar для французького війська у розмірі 72 артсистем.

Читайте також: Нове типове бронювання БМПТ "Терминатор": й мова не лише про "мангал" з ланцюгами

Більше одночасно цих САУ замовляла лише Саудівська Аравія, яка у 2006 році замовила 76 Caesar з опціоном на ще чотири та на умовах локалізації виробництва, що згодом дозволило збільшити їхню кількість до понад 136 одиниць.

Таке замовлення міноборони Франції отримало оголошений цінник у розмірі близько 350 млн євро, що так дозволяє виокремити ціну одного Caesar Mk2 у межах 3,2 млн євро. Строк виконання замовлення окреслений у межах від 2024 по 2030 рік.

Головна відмінність Caesar Mk2 від базової версії полягає у новій системі управління вогнем, зв'язку та інтеграцією комплексу РЕБ, а також посиленням бронювання кабіни. Враховуючи зростання ваги та необхідності забезпечння вищих ходових характеристик був встановленний потужніший двигун (460 к.с. проти 260 к.с.), а також автоматична коробка передач. Водночас саме шасі 6х6 Sherpa 5 залишається без змін.

Наразі залишається під питанням плани міноборони Франції відносно старіших версій Caesar, які перебувають у строю. Вони можуть залишитись у складі французского війська та пройти модернізацію, або стати ресурсом для передачі або продажу іншим країнам.

Зазначимо, що за наявною інформацією Франція посилала ЗСУ 30 одиницями Caesar, тобто у строю залишається не більше 42 одиниць. Таким чином замовлення САУ французьким оборонним відомством покликано спочатку повернути кількість артсистем на рівень 2021 року, а згодом й розширити 155-мм артилерію.

Caesar

Також доволі масштабне замовлення тісно пов'язано із розширенням виробничих потужностей Nexter (зараз позиціонується під назвою конгломерата KNDS, утвореного разом з німецьким KMW). Бо наразі портфель іноземних замовлень на Caesar складає 124 САУ: 78 для України, 28 для Бельгії, а також 18 для Литви. А за рахунок внутрішнього замовлення зріс до 233 одиниць.

Але зараз у Nexter за планом має досягти темпу виробництва на рівні 8 САУ Caesar на місяць, тобто по 96 на рік. Таким чином поточний портфель замовлень в такому темпі цілком може бути вироблений за 2,5 роки. А зазначення строків виконання контракту для збройних сил Франції прямо вказує, що оборонне відомство гарантує те, що Nexter може розтягти виробництво саме на цей строк й не залишитись без роботи.

Хоча останнє навряд взагалі відбудеться, бо ціна Caesar більш ніж приваблива, а реальна бойова ефективність доведена Збройними Силами України.

Читайте також: Туреччина не відкидає своїх планів на Eurofighter Typhoon, але треба дозвіл Німеччини