xcounter
#

Туреччина не відкидає своїх планів на Eurofighter Typhoon, але треба дозвіл Німеччини

1051
Eurofighter GmbH
Eurofighter GmbH

Турки раніше розглядали варіант з Eurofighter Typhoon у випадку, якщо США все ж не погодять продаж їм літаків F-16

Нещодавно стало відомо, що Туреччина зрештою отримала дозвіл на закупівлю 40 нових американських винищувачів F-16V і модернізацію ще 79 машин — Агенція з оборонної співпраці США (DSCA) погодила продаж і оновлення літаків, ймовірна сума угоди може сягати одразу 23 млрд доларів — включно з низкою супутніх послуг, а також широким переліком озброєння, йдеться про декілька тисяч різних ракет та високоточних бомб.

F-16 повітряні сили Туреччини
Фото — Türk Hava Kuvvetler

Крім того, нещодавно також стало відомо, що США не проти повернути Туреччину у програму F-35, і тут схема орієнтовно вимальовується наступна: що турки мають відмовитися від ЗРК С-400, тоді як американці — запропонувати системи протиповітряної оборони на заміну російській системі, і тут можна обережно припустити повернення до сценарію, коли С-400 можуть зрештою опинитися в Україні, як вже пропонували у США у травні 2023 року. Хоча і цілком ймовірно, що Туреччина знову відмовиться від такої пропозиції.

Читайте також: Туреччина хоче у себе виробляти американські двигуни F110 для своїх нових винищувачів
F-35
Фото — Fred Clingerman/Lockheed Martin via DVIDS

Разом з тим, як розповідає видання Reuters, попри те, що Туреччина зрештою отримала "зелене світло" на постачання F-16 із США, країна й досі зацікавлена у закупівлі десятків літаків Eurofighter Typhoon, про це вчора, 1 лютого, заявив представник оборонного відомства країни. І хоча тут є ймовірність, що продаж F-16 може заблокувати Конгрес США, але водночас у Туреччини не очікують на такий розвиток подій.

Нагадаємо — варіант із закупівлею винищувачів Eurofighter Typhoon розглядала ще до того, як США зрештою погодили продаж F-16, і він фактично мав би бути таким собі запасним планом. Неочікувану заяву про зацікавленість у цих літаках у Туреччині зробили у листопаді 2023 року.

Втім, вже тоді було зрозуміло, що це історія з таким собі підводним каменем у вигляді Німеччини, яка проти продажу літаків Туреччині через низку причин — порушення прав людини в країні, придбання російського зенітного ракетного комплексу С-400 тощо. До речі, одна з причин фактично вже усунена, йдеться про позицію Туреччини щодо членства Швеції в НАТО, ну і також є ймовірність, що може бути вирішене й питання із російським ЗРК. Сьогодні ж посадовець з міноборони Туреччини заявляє, що "нас досі цікавить, ми очікуємо позитивного підходу з боку члену консорціуму Німеччини з цього питання".

І також нагадаємо, що Туреччина також має й власну вітчизняну розробку літака п’ятого покоління, а саме KAAN (TF-X) — за попередніми планами, у 2028 має бути поставлено 20 літаків Block 10, у 2029 темпи постачання плануються на рівні до двох літаків на місяць.

Раніше Defense Express розповідав, що Німеччина підтримала продаж літаків Eurofighter Typhoon Саудівській Аравії, яка хотіла придбати 48 літаків, але у 2018 році тодішній канцлер Німеччини Ангела Меркель заблокувала цю угоду після вбивства журналіста Джамаля Хашшогі.

Читайте також: Туреччина створила першій світі морський дрон для РЕБ MARLIN, це варто уваги