xcounter
#

Eurofighter Typhoon має дуже неочікуваного "покупця", але це історія з величезними "підводними каменями"

4632
Фото — Eurofighter GmbH
Фото — Eurofighter GmbH

Туреччина щосили намагається знайти "додаткові" винищувачі для своїх повітряних сил

Туреччина неочікувано заявила, що зацікавлена у закупівлі багатоцільових винищувачів Eurofighter Typhoon — як заявив очільник оборонного відомства країни Яшар Гюлер, "ми працюємо над закупівлею [літаків]", уточнюючи, що загалом Туреччина планує закупити 40 літаків — у деяких джерелах стверджується, що винищувачі можуть бути придбані двома партіями, по 20 літаків у кожній, розповідають у виданні The War Zone.

"Зараз Велика Британія та Іспанія докладають зусиль, щоб переконати Німеччину [надати дозвіл на продаж літаків Туреччині]", — відзначає Гюлер, і у цій фразі криється основна причина того, чому угода насправді неочікувана і виглядає досить дивно.

Читайте також: Туреччина переходить з Harpoon на власну протикорабельну ракету Atmaca: її отримають одразу 11 кораблів

Бо Німеччина має низку причин, щоб бути категорично проти постачання цих винищувачів — від порушення прав людини у Туреччини до закупівлі останньою російського ЗРК С-400, турецьких операцій проти курдів у Сирії, позиції Туреччини щодо членства Швеції в НАТО тощо.

Німці також дуже розкритикували слова президента Туреччини Реджепа Ердогана щодо реакції Ізраїлю на атаку бойовиків з ХАМАСУ на початку жовтня цього року, коли він звинуватив Захід у "різні в Секторі Газа" і заявив, що ХАМАС не є терористичною організацією.

Водночас ЗМІ повідомляють, що Ердоган ймовірно звернеться з проханням до канцлера Олафа Шольца зняти заборону з продажів літаків Туреччині під час свого візиту в Німеччину, але є серйозні сумніви, що останній погодиться на таку пропозицію.

F-16 Туреччина
Турецькі F-16, фото — Türk Hava Kuvvetler

З урахуванням всієї цієї ситуації загалом виходить, що Туреччина по суті "застрягла" у своїх спробах посилити власні повітряні сили додатковою кількістю літаків — бо угода аж на 20 млрд доларів на закупівлю 40 нових винищувачів F-16 і ще 80 комплектів модернізації вже наявних на озброєнні турецького війська літаків фактично зависла у повітрі — і хоча у США раніше заявляли, що загалом мають прогрес по цій угоді, але попередньою умовою продажу залишається ратифікація Туреччиною членства Швеції в НАТО.

Ну і також варто згадати, що Туреччину викинули з програми F-35 Joint Strike Fighter після того, як вона закупила у РФ зенітні ракетні комплекси С-400 — і це теж досить боляче вдарило по повітряних силах цієї країни, оскільки турки зрештою планували закупити не менш як 100 літаків п’ятого покоління.

TF-X
TF-X

Щодо турецького проєкту винищувача п’ятого покоління TF-X, то тут зрозуміло, що він не з’явиться аж так швидко — а літаки Туреччині потрібні вже зараз, тим паче, що Греція озброюється Dassault Rafale.

Читайте також: Туреччина зробила Bayraktar TB3, що може злітати з корабля та піде в серію у 2024 році (відео)