xcounter
#

Туреччина створила першій світі морський дрон для РЕБ MARLIN, це варто уваги

5179
Турецький морський дрон MARLIN, ілюстративне фото з відкритих джерел
Турецький морський дрон MARLIN, ілюстративне фото з відкритих джерел

Характеристики цієї розробки можуть надихнути на новий засіб для війни проти рашистів на морі

На турецькій верфі Sefine 19 січня 2024 року відбулась церемонія вводу в стрій одразу чотирьох нових кораблів до складу ВМС Туреччині, в цьому переліку – фрегат TCG Istanbul (F-515), танкер TCG DERYA, логістичне судно TCG Ütğm. Arif Ekmekçi та надводний безпілотний корабель MARLIN.

Важливість цієї події для турецького флоту підкреслює факт присутності на церемонії воєнно-політичного керівництва Туреччини - президента Реджепа Таїпа Ердогана, членів Кабміну, керівництва збройних сил та оборонних підприємств країни, пише портал Naval News.

Читайте також: Україна могла отримати 500 Т-72 та похідних від нього, але чи є ще десь такі танки

В цьому повідомленні особливу увагу варто приділити саме турецькому надводному дрону MARLIN, оскільки заявляється, що цей дистанційно керований корабель може залучатись навіть для ведення радіоелектронної боротьби проти кораблів противника, і що такий функціонал навіть відпрацьовувався на практиці під час навчань НАТО ще у вересні 2022 року.

До цього моменту у відкритих джерела не було повідомлень про інші морські дрони, на які можна ставити РЕБ. Відповідно, турецький MARLIN можна вважати першим у такому класі.

Як деталізують автори порталу Naval News, морський дрон MARLIN був створений в кооперації між компанією Aselsan та корабельнею Sefine. Характеристики цього безпілотного катера розкривається лише в деяких деталях: крейсерська швидкість – до 12 вузлів, максимальна – 36 вузлів, морехідність – при хвилях до 4-5 балів, розмір корпусу – аж 15 метрів (за даними з відкритих джерел, довжина корпусу наших морських дронів складає 5 метрів).

Застосування керованого ракетного озброєння із турецького морського дрона MARLIN, фото ілюстративне, джерело - TAIS Shipyards

Також заявляється, що турецький морський дрон MARLIN має модульні варіанти оснащення, тобто може установлюватись не тільки апаратура РЕБ, але й наприклад керовані ракети малої дальності чи легкі торпеди. Водночас, не розкривається можливо найбільш важливі параметри морського дрона MARLIN – дальність ходу та система управління безпілотним кораблем, та як відбувається застосування бортового оснащення цього дрона.

Приклад з цим турецьким MARLIN може "підказати" нам, що можливо лінійку наших морських дронів варто розширювати також і за рахунок багатоцільових варіантів, котрі зможуть виконувати ударні функції або ж нести відповідну апаратуру. Навіть якщо для цього треба буде дещо збільшити розмір корпусу.

Тим більш, що по нашим морським дронам і так уже відбувається певне розширення функціоналу. Тут можемо наприклад пригадати дані з відкритих джерел про те, що морські дрони СБУ Sea Baby отримали реактивні вогнемети РПВ-16 для самооборони проти рашистів на морі.

Морський дрон Sea Baby із РПВ-16, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Досліджено маршрути та головні склади РФ куди звозяться боєприпаси з КНДР