xcounter
#

Україна могла отримати 500 Т-72 та похідних від нього, але чи є ще десь такі танки

7547
Польський PT-91 Twardy в строю ЗСУ, зима 2024 року, фото - прес-служба 10-го армійського корпусу
Польський PT-91 Twardy в строю ЗСУ, зима 2024 року, фото - прес-служба 10-го армійського корпусу

Навіть якщо є ще "робочі" варіанти, усі вони зав’язані або на геополітичну ситуацію, або наявність зброї від Заходу

За час повномасштабної війни з Росією наша країна могла отримати як військову допомогу 500 або можливо навіть більше танків типу Т-72 та похідних від нього, наприклад польських PT-91 Twardy. Але при цьому питання поставки додаткових танків для нашого війська з порядку денного аж ніяк не зняте.

При цьому також нікуди не дівається аспект, що в нашій ситуації лишається бажанішим отримувати машини саме стандарту "Варшавського договору", котрі не вимагають додаткового навчання персоналу чи розгортання інфраструктури для обслуговування, розмірковують автори польського Defence24.

Читайте також: Морпіхи США тренують мобільні групи зі Stinger та "Залізним куполом", час є до 2025 року

Виходячи з описаного, автори Defence24 запропонували цікавий огляд, які країни ще мають доступні танки Т-72 та/або похідні від них, або ж Т-80, і за яких умов вони б могли передати свої машини Україні. Але забігаючи наперед, маємо наголосити – усі описані в цьому огляді варіанти хоч і можуть цілком робочими, але по факту зав’язані або на геополітичну ситуацію, або ж наявність додаткової зброї у країн Заходу.

Словенський танк М-84, ілюстративне фото з відкритих джерел

Словенія та Хорватія

Ці дві країни у цьому викладі логічно об’єднувати в один блок, бо вони обидві використовують дуже своєрідну похідну від Т-72 – танки M-84 югославського виробництва, які за своїми характеристиками (як заявляється) у всьому кращі від свого радянського "попередника". А ще ці дві країни поєднує і такий нюанс – віддавати танки "Варшавського договору" вони готові хіба що в обмін на поставки західних ОБТ, наприклад тих же Leopard 2 нових модифікацій.

По Хорватії автори Defence24 картину описують так – ця країна має 74 танки M-84, частина з яких стоїть на зберіганні. І якщо раптом піде мова про передачу хорватських M-84 Україні, то очевидно офіційний Загреб в обмін потребувати ресурсів на відновлення та/або західного озброєння. Тим більш, що про це уже була мова в лютому 2023 року.

Хорватський M-84, ілюстративне фото з відкритих джерел

По Словенії ситуація виглядає так – ця країна має 14 танків M-84 в строю (які однак використовуються лише для навчальних цілей), та ще 31 машину цього типу на зберіганні.

Тобто якщо Словенія на додачу до вже поставленого раптом виявить бажання передати нам і свої M-84, під ці машини також треба буде ресурс для відновлення. Тут також варто пригадати, що весною 2022 року обговорювався варіант передачі M-84 від Словенії для України за посередництва Німеччини. Однак цей задум не відбувся через внутрішньополітичні нюанси в самій Словенії.

Кіпр та Марокко

Про ці дві країни автори Defence24 згадали в наступному контексті: Марокко – уже передавало Україні свої Т-72, Кіпр – виявляв готовність передати свої Т-80У в обмін на поставки іншої зброї.

Однак щодо перспектив передачі на практиці, то тут автори огляду пишуть, що наприклад Марокко може мати ще орієнтовно до 148 танків типу Т-72Б, але віддати ще певну кількість цих машин для ЗСУ може хіба що в обмін на поставки бронетехніки взамін від США.

Т-72Б сухопутних військ Марокко, ілюстративне фото з відкритих джерел

У випадку з Кіпром передача Т-80У для України мала відбутись після поставки певної кількості танків Merkava модифікацій Mk II та Mk III, що на той момент стояли на консервації.

Однак з початком повномасштабних бойових дій в Секторі Газа ЦАХАЛ був вимушений повернути ці танки в стрій, тому питання передачі цих машин Кіпру з порядку денного було зняте.

Т-80У Національної гвардії Кіпру, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чехія та інші

Як би це дивно не прозвучало, але автори Defence24 вважають, що Чехія може ще дати танків Т-72 для ЗСУ. Хоча тут мова про країну, яка і так виділила для допомоги нашій країні 240% танків цього типу від наявних на той момент в строю чеської армії.

Тут автори Defence24 виходять із наступного припущення – на їх думку, Чехія ще може мати в запасі або на базах зберігання приватних компаній, або ж чеської армії "від кількох до кількох десятків" Т-72М1. Мовляв, в обмін на поставку додаткових Leopard 2 або на умовах комерційної закупівлі передача цих танків для України могла би бути можливою.

Чи має сама Польща наразі "вільні" танки стандарту "Варшавського договору", які б можна було також передати Україні – це питання автори Defence24 обійшли.

Відновлення та модернізація Т-72 для ЗСУ на потужностях чеської Excalibur Army, січень 2023 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: З чого складається Х-47М2 "Кинжал": детально на фото від хвостовика до головки самонаведення