xcounter
#

Ізраїль передумав продавати танки Merkava, тому Т-80У для ЗСУ від Кіпру навряд чи будуть

5171
Т-80У Національної гвардії Кіпру, фото - із офіційного ресурсу Національної гвардії Кіпру
Т-80У Національної гвардії Кіпру, фото - із офіційного ресурсу Національної гвардії Кіпру

Схоже, що одна із цікавих схем по бронетехніці для воюючої України таки не буде реалізована

Командування Армії оборони Ізраїлю оголосило про рішення сформувати із резервістів новий танковий батальйон під назвою "Оф Холь", або "Фенікс". До нього набиратимуть персонал, який служив у раніше розформованих танкових підрозділах ЦАХАЛУ.

Для формування батальйону візьмуть неназвану кількість танків Merkava Mark III, які раніше стояли на консервації та готувались до продажу в треті країни, пише портал newsru.co.il з посиланням на службу новин ізраїльського телеканалу N12.

Читайте також: Gripen E буде літати до 2060 року, але шведам треба думати й про нові літаки: які зараз є варіанти
Merkava Mk III, фото - ЦАХАЛ

Судячи з усього, це може означати зокрема, що Ізраїль таки поставив на паузу історію, в рамках 200 танків Merkava модифікацій Mark II та Mark III мали бути поставлені до Марокко та Кіпру, а в свою чергу Кіпр мав натомість передати Україні 41 танк типу Т-80У із числа машин, придбаних в РФ протягом 1990-2000-хх років.

Про сам факт перемовин Ізраїлю з Кіпром та Марокко про продаж своїх танків стало відомо із публікацій у ЗМІ в червні 2023 року. Крім деталі про передачу "кіпріотських" Т-80У для ЗСУ, інших подробиць у відкритих джерелах, зокрема по вартості та строкам поставок машин, не наводилось.

Т-80У Національної гвардії Кіпру, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки успішно тривали перемовини по "Меркавам" зокрема в обмін на танки для ЗСУ, до сьогоднішнього дня повідомлень не було. За даними The Military Balance 2023, на складах зберігання Армії оборони Ізраїлю на початок цього року було орієнтовно 700 танків типу Merkava MkIII та орієнтовно 200 танків Merkava MkIV.

Раніше Defense Express розповідав про те, скільки танків і бронемашин, артилерії та літаків має ЦАХАЛ.

Merkava Mk II, фото - ЦАХАЛ
Читайте також: Чому для удару по корвету "Аскольд" обрали Storm Shadow, а не "Нептун", і про що це говорить