xcounter
#

Чому для удару по корвету "Аскольд" обрали Storm Shadow, а не "Нептун", і про що це говорить

19474
Пуск протикорабельної версії ракет Р-360 "Нептун", фото ілюстративне
Пуск протикорабельної версії ракет Р-360 "Нептун", фото ілюстративне

Які характеристики стають визначальними для зброї на даному етапі знищення Чорноморського флоту РФ

Факт удару та фактичного знищення російського ракетного корвету "Аскольд" проекту 22800 "Каракурт" став буквально історичним. Бо тому що Україна вперше в історії знищила ракетний корабель ворога, який навіть не вийшов із заводу. Відповідно, тут завжди будуть важливі аспекти, які варто проаналізувати окремо.

На цей раз - а чому для удару по цьому ракетоносію ворога було використано саме авіаційні КР типу Storm Shadow/SCALP-EG, а не скажімо "Нептун" зі збільшеною дальністю, модернізований для ударів по наземним цілям. І також – чому ми бачимо саме такий масштаб руйнувань на відносно невеликому кораблі, із довжиною корпусу всього 67 метрів та повним водозаміщенням у 870 тон.

Читайте також: Про що ще вкрай важливе говорить успішний удар крилатими ракетами по "Аскольду" у Керчі
Результати влучання по рашистському корвету "Аскольд" за підсумками атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі, оприлюднено 6 листопада 2023 року, з відкритих джерел

Відповідь на окреслені вище питання ми можемо знайти, опираючись на відкриті джерела та будуючи логічні припущення. І якщо йти цим шляхом, то ми можемо отримати наступну картину.

Судячи з усього, при плануванні операції та вибору засобу ураження для удару по СРЗ "Залив" та розміщеним там кораблям російських окупантів визначальними могли бути два фактори: 1) дальність польоту того чи іншого типу ракети, і 2) наявна кількість у розпорядженні Сил оборони України.

І саме поєднання цих факторів і поклало вибір саме на західні авіаційні КР типу Storm Shadow/SCALP-EG, а не вітчизняну далекобійну ракету.

Крилаті ракети Storm Shadow та SCALP-EG під крилом модернізованих Су-24М, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України

Бо якби була реальна можливість вдарити по рашистам, особливо по настільки чутливій цілі, як новітній носій "Калібрів", тим же вдосконаленим "Нептуном", то Сили оборони України цим би скористались.

Що стосується характеру пошкоджень корвета "Аскольд", то тут маємо зробити таку поправку. Оскільки цей корабель стояв ще на заводі, то він був явно без палива та озброєння на борту.

Інакше би детонація тих же ракет "Калибр" у вертикальних пускових установках привела до масштабних руйнувань на СРЗ "Залив", а загоряння палива – і до масштабної пожежі на борту "Аскольда".

Момент влучання по рашистському корвету "Аскольд" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі 4 листопада 2023 року, зображення з відкритих джерел

Також зробимо поправку, що наявні пошкодження на корветі, які роблять його відновлення по суті недоцільним, були завдані саме КР із бойовою частиною масою 450 кілограм (у той час як "Нептун" в базовій версії має БЧ масою 150 кг, ПКР Harpoon – 225 кг).

Все описане вище приводить до наступного висновку: після виводу боєздатного ядра ЧФ РФ до Новоросійська для продовження кампанії по знищення рашистського флоту Україні треба ракети з дальністю стрільби до 500 км або навіть й вище, із масою БЧ не менше 450 кг, і головне – цих ракет має бути якомога більше.

Протикорабельний "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Чому бити по кораблях РФ у доках поки єдина можливість ЗСУ знищувати їх