xcounter
#

Чому бити по кораблях РФ у доках поки єдина можливість ЗСУ знищувати їх

Чому бити по кораблях РФ у доках поки єдина можливість ЗСУ знищувати їх
13908

Але попри це Storm Shadow вже став найбільш результативним протикорабельним озброєнням ЗСУ, випередивши "Нептун" та Harpoon, хоча все може кардинально змінитись, якщо Україна отримає AGM-158C LRASM

Україна знищила вже третій корабель РФ, який знаходився у доці. Перші два - великий десантний корабель "Минск" та підводний човен "Ростов-на-Дону" у Севастополі та малий ракетний корабель "Аскольд" у Керчі у поки окупованому Криму.

У всіх трьох випадках - кораблі знаходились не просто у гавані, а на судноремонтному та суднобудівному підприємствах. До цього балістичною ракетою в окупованому Бердянську був знищений великий десантний корабель "Саратов". У морі з бойових кораблів був знищений ракетний крейсер "Москва" та буксир ЧФ РФ "Василий Бех" вже протикорабельними ракетами "Нептун" та Harpoon відповідно.

Читайте також: Японія за 5 років побудує 12 фрегатів: це вдвічі більше ніж РФ планує мати на Тихоокеанському флоті

А це до речі робить Storm Shadow/SCALP найбільш результативним протикорабельним озброєнням ЗСУ. Водночас ворог продовжує виводити у Чорне море носії крилатих ракет "Калибр", хоча й перебазував основні сили до Новоросійська. Й таким чином з'являється доволі слушне питання - чому не атакувати крилатими ракетами Storm Shadow, на рахунку яких вже три знищені кораблі, цілі прямо у морі.

Але справа в тому, що Storm Shadow є ракетою, яка взагалі не дуже пристосована для ураження кораблів, бо є крилатою ракетою для ураження стаціонарних захищених об'єктів. Її система наведення побудована на принципі виходу у необхідний район цілі на основі супутникової, інерціальної навігації та TERCOM, лише на кінцевому етапі вмикається тепловізійна головка самонаведення, яка націлює ракету. І вся інформація щодо маршруту та цілі завантажується у ракету ще на землі.

У випадку атаки стаціонарного об'єкта такої системи більш ніж достатньо. У випадку корабля, який нікуди не подінеться з сухого доку, або корабля у стінки під час тривалих робіт - також. А ось знайти корабель у морі - навряд, бо він може будь-якої миті змінити курс.

Саме тому для ураження кораблів РФ, які знаходяться у морі, але поза зоною досяжності берегових ракетних комплексів, необхідно використовувати спеціалізовані протикорабельні ракети, які мають самостійно вишукувати ціль у більшому секторі, а головне - щоб літак міг "спілкуватися" з ракетою, оновлюючи їй політне завдання. Останнє може включати лише пеленг та відстань до цілі, як, наприклад, на перших версіях французької Exocet, так й цілий маршрутний лист та сигнатуру цілей за пріоритетом, як на сучасних зразках.

F/A-18 AGM-84D Harpoon
F/A-18 з AGM-84D Harpoon

Хоча є інші випадки, коли у надсучасних зразках протикорабельних ракет вже не має необхідності у тому, щоб літак обов'язково "спілкувався" з ракетою. Чудовим прикладом цього є американська AGM-158C LRASM, яка має дальність, за оцінками, близько 900 км. І саме через таку дальність має самостійно вести пошук цілі у доволі значному районі. Для цього вона використовує пасивну радіолокацію та активні маневри у пошуку цілі, самостійно обмінюючись отриманою інформацією з іншими запущеними LRASM. А вже на кінцевій ділянці вмикає тепловізійну головку самонаведення.

При цьому AGM-158C LRASM фактично використовують "зграйне полювання", бо не лише допомагають одна одній знаходити цілі, а й самостійно розподіляють їх та будуть оптимальні траєкторії заходження, після чого скоординовано атакують.

AGM-158C LRASM
AGM-158C LRASM

Але. на жаль, поки США не скористалися можливістю перевірити AGM-158C LRASM у реальному бою, бо про передачу цієї зброї навіть мова не йде. Хоча її можливо використовувати з літаків тактичної авіації, зокрема F/A-18. Більше того існує можливість запуску цієї ракети не лише з літака чи корабля, а навіть з землі, бо існує проєкт інтеграції LRASM до M142 HIMARS, що взагалі знімає питання її "прикручення" до Су-24М.

При цьому дальності у 900 км цілком вистачить для ураження навіть з поточних позицій будь-якого корабля РФ у будь-якій точці Чорного моря. Навіть у Очамчирі, у поки окупованій Абхазії, де ворог планує створити пункт постійної дислокації флоту.

Читайте також: Поляки кинули око на ще одну амбітну збройову програму: "хочемо приєднатися до мейнстримного підходу"