xcounter
#

Чому ураження російського підводного човна "Ростов-на-Дону" - це унікальна перша в історії подія

60815
Підводний човен "Ростов-на-Дону"
Підводний човен "Ростов-на-Дону"

Це вже третій випадок, коли українські військові пишуть світову історію військово-морської справи

Результативний удар України по кораблям Чорноморського флоту РФ у поки що окупованому Севастополі дійсно можливо вважати фантастичним результатом без жодного перебільшення. Мова йде про виведення з ладу на більш ніж тривалий строк, чи взагалі повне знищення одразу двох кораблів - підводного човна "Ростов-на-Дону" та великого десантного корабля "Минск".

І якщо ураження великого десантного корабля відбулось вже втретє, то якраз атака підводного човна є унікальною ситуацією, яка точно вже увійшла в історію. Справа в тому, що Україна не має штатних можливостей для боротьби з підводними човнами РФ.

Самі по собі підводні човни є надскладною ціллю, протидія яким вимагає цілого комплексу засобів, з протичовновими кораблями, літаками та вертольотами, власними субмаринами. Але в Україні зараз нічого з вище перерахованого просто нема.

Підводний човен Ростов-на-Дону
Підводний човен "Ростов-на-Дону"

Немає ані сучасних кораблів, які можуть здійснювати патрулювання акваторії з метою пошуку та знищення субмарин, ані таких протичовнових літаків, як P-8 Poseidon чи хоча б P-3 Orion, ані звісно підводної компоненти флоту.

P-3 Orion
P-3 Orion

Й навіть якщо мова не йшла про те, що РФ використовує свої підводні човни ледь не у режимі запуску крилатих ракет з рейду Севастополя, шукати та знищувати їх у Чорному морі ВМС України просто нічим.

Тому єдиною можливістю уразити російських підводний човен - це якраз знищити його у надводному положенні. А враховуючи те, що навіть дизель-електричні субмарини виконують походи у підводному положенні весь час, бо шноркель винайшли ще за часи Другої світової війни, єдине вікно можливостей - це ураження у бухті.

І якраз це й було здійснено українськими льотчиками. І це перше в історії застосування крилатих ракет для ураження підводного човна за всю історію, тим паче одразу результативне. Й це вже не перший випадок, коли Збройні Сили України говорять нові слова у військовій морській вправі, бо до цього вперше в історії українські військові знищили ракетний крейсер та результативно використали морські дрони.

Ракетний крейсер Москва
Ракетний крейсер "Москва"

Й більше того, з величезною долею ймовірності може означати остаточне виведення з ладу підводного човна "Ростов-на-Дону".

Й мова йде не лише про масштаб пожежі, які охопила сухий док, де він знаходився разом із ВДК "Минск", а й про те, що для ураження, скоріш за все, було застосовано крилаті ракети типу Storm Shadow. Вони мають бойову частину вагою 450 кг, яка складається з двох окремих частин. Перша - лідуючий кумулятивний заряд, який утворює у перешкоді отвір, в який вже влітає основна уламково-фугасна бойова частина.

Таким чином при ураженні підводного човна, чи будь-якого іншого корабля, вибух проходить у середині корпусу. Це вже означає критичні пошкодження. А у випадку із масштабною пожежею, яка охопила обидва кораблі, мова йде про критичні наслідки, бо вони просто вигорають з середини, а через високу температуру плавляться переборки.

Й, наприклад, саме після пожежі на американському універсальному кораблі Bonhomme Richard, попри те, що він залишився на плаву, було прийнято рішення його списати. Бо строки відновлення корабля були оцінені у 7 років, а витати - 2,5-3,2 млрд доларів.

Читайте також: Навала майже півсотні дронів-камікадзе одразу з трьох напрямків: у ПС ЗСУ розповіли, скільки "Шахедів" збили