xcounter
#

РФ планує перекинути ЧФ ще далі - в окуповану Абхазію: чому це дійсно важливий маркер

РФ планує перекинути ЧФ ще далі - в окуповану Абхазію: чому це дійсно важливий маркер
5842

Створення РФ постійної бази Чорноморського флоту в Очамчирі, яка навіть у СРСР розглядалась максимум, як резервна, це доволі довготривалий та дорогий проєкт, який прямо вказує до чого готується РФ

Слідом за переміщенням основних сил Чорноморського флоту РФ з окупованого Севастополя до Феодосії та Новоросійська Краснодарського краю, у РФ починають вже замислюватись над тим, куди перебазувати свої кораблі ще далі.

Й у Кремлі вирішили розбудувати військово-морську базу в окупованій Абхазії в Очамчирі, про що повідомив її самопроголошений очільник Аслан Бжанія. За його словами "угода" про створення бази ЧФ РФ була підписана на минулому тижні.

Читайте також: Наскільки критично Україні треба AWACS у пару до F-16: пілот Повітряних Сил ЗСУ оцінив потребу у таких літаках

Очамчирі

Водночас сам пункт базування в Очамчирі й так використовується на постійній основі російською береговою охороною прикордонної служби з 2009 року. Тобто мова йде саме про намір збільшення самої бази й організації там постійного базування вже військових кораблів, а не малих патрульних катерів прикордонників ФСБ.

При цьому Очамчира знаходиться на 360 км на південний схід від Новоросійська і попри доволі довгу окупацію Абхазії та існування там бази РФ, у Москві ніколи, як мінімум офіційно, не говорили про плани перетворити її на щось більше ніж базу прикордонних катерів, особливо враховуючи її розмірі у 200 на 200 метрів.

очамичира
Катер бергової охорони РФ у Очамчирі

Так само вона використовувалась й за часи СРСР, бо зрештою вона знаходиться лише у 140 км від країни НАТО Туреччини. Якщо Очамчира й розглядалась як база для флоту - то не більше, як резервна для тимчасового розміщення невеликої кількості кораблів.

І не лише СРСР, а й РФ, яка під час її реконструкції у 2009 році задекларувала забезпечення можливості приймання суден із водотоннажністю до 10 тисяч тонн, а глибину фарватеру у 9 метрів. Хоча це було ще пов'язано із тим, що бухта також має вантажний вугільний термінал. Останній за наявною інформацією активно використовується у ролі контрабандного вузла під контролем ФСБ. А у 2015 році був зафіксований експорт через цей порт вугілля з окупованого Донбасу.

Очамчира

Тобто її параметри вже дозволяли приймати будь-який бойовий корабель ЧФ РФ, бо найбільші з тих, які залишились, проєкту 11356Р, мають повну водотоннажність у 4035 тонн. Але тепер там мають побудувати постійну базу ЧФ РФ.

А це у будь-якому випадку доволі тривалий та коштовний проєкт. Наприклад, у 2018 році у РФ оголосили про створення нової бази для Каспійської флотилії у Каспийску (Дагестан). І лише на проектно-вишукувальні роботи (заміри, документацію та експертизи) планувалось витрати 459 млн рублів (близько 8 млн доларів на той час), який оціночна складали лише 3-4% витрат.

Й попри те, що для цього була використана вже існуюча інфраструктура, перебазування флотилії, яка до цього знаходилась у Астрахані, відбулось лише у 2021 році.

Каспийск
База у Каспийску у 2015 та 2023 році

І одне з небагатьох його пояснень таких планів - розуміння у Кремлі майбутньої конфігурації своїх сил у Чорному морі, коли після деокупації Криму головна бухта того, що залишиться від ЧФ РФ у Новоросійську буде лише у 120 км від України.

Читайте також: Армія США починає польове використання військового Starlink від SpaceX