xcounter
#

Армія США починає польове використання військового Starlink від SpaceX

Термінал Starshield (фото: US DoD)
Термінал Starshield (фото: US DoD)
1966

Окрема військова версія Starlink має назву Starshield і вже постачається до збройних сил США

У армії США вже почався процес розгортання системи супутникового зв'язку Starshield від SpaceX, яка є військовою версією Starlink. Й перші чотири термінали супутникового зв'язку отримала 5-та бригада сприяння силам безпеки (Security Force Assistance Brigade - фактично бригада військових спеціалістів та інструкторів для роботи зі збройними силами інших країн).

Starshield передані бригаді будуть використані в Об'єднаному тихоокеанському багатонаціональному центрі готовості [Joint Pacific Multinational Readiness Center], про що повідомив Janes командувач бригадою полковник Брендон Тіг [Brandon Teague].

Читайте також: Польський ПЗРК Piorun сьогодні коштує 1,8 млн євро, Mistral 3 чи RBS 70 NG — ще дорожче

До цього Starshield та цивільний Starlink вже використовувались в американському війську, але у якості експерименту під час окремих навчань.

Starlink
Starlink під час тестів у повітряних силах США

Сама система Starshield була запущена SpaceX саме як окрема військова версія Starlink зі своїми супутниками, які відрізняються від цивільних вдвічі більшими розмірами та можливістю встановлення додаткового сенсорного навантаження для дистанційного зондування землі. Також система використовує значно потужніше шифрування ніж у цивільній версії.

Starshield
Ілюстрація з виглядом супутника Starshield від SpaceX

Але все вказує на те, що мова йде не про намір створити окрему мережу, а більш ніж логічно використати наявне сузір'я цивільних Starlink. Бо за весь час на орбіту було виведено близько 10 таких супутників, що дуже далеко до створення окремої мережі глобального доступу Starlink з вже близько 3,5 тисячі супутників.

Й тому SpaceX прямо зазначає, що "міжсупутниковий лазерний термінал зв’язку Starlink ... може бути інтегрований у супутники-партнери, щоб забезпечити включення в мережу Starshield". Тобто додатково кодований сигнал все одно проходить через "цивільну" мережу супутників.

Starshield
Термінал Starshield (фото: US DoD)

На перший погляд це звісно виглядає засобом продати те саме, але у "камуфляжі" та зі значно більшим цінником. Хоча у випадку Starshield замовник у вигляді оборонного відомства й отримує у власність свої супутники. Але їх працездатність все одно залежить від роботи Starlink у певному регіоні. А "пульт" від них знаходиться вже у руках власника SpaceX.

Або навпаки, якраз Starshield і буде гарантувати те, що навіть у випадку вимкнення звичайного доступу до мережі у певному регіоні, "преміум клієнт" залишиться зі зв'язком.

Читайте також: Як Україна буде застосовувати F-16 і чи стануть вони "срібною кулею" - погляд з США