xcounter
#

Як Україна буде застосовувати F-16 і чи стануть вони "срібною кулею" - погляд з США

F-16 (всі фото US DoD)
F-16 (всі фото US DoD)
8597

Через те, що розгортання F-16 в Україні буде поетапним, то й коло місій до яких ці винищувачі будуть залучатися також розширюватимуться поступово

Поки українські пілоти вже активно опановують F-16 та розповідають про свої перші враження від винищувача 4+ покоління, дехто може вважати, що одразу після їх появи у в небі України наступить Перемога. Але будь-яка зброя сама по собі не є так званою "срібною кулею", яка сама по собі вирішує війну.

Більше того, необхідно розуміти й питання кількості цих літаків, а також те, як найбільш логічно вони будуть використовуватись на самому початку з найбільш прагматичної точки зору. Й американське видання Defense News розписало саме такий сценарій.

Читайте також: Чи буде танк Abrams ефективним на полі бою у 2040-х роках: у США говорять про доволі однозначні висновки
F-16

Й першою задачею перших машин, а перша партія може складатись з однієї ескадрильї з 12 винищувачів, скоріш за все буде забезпечення протиповітряної оборони з метою перехоплення крилатих ракет. Й навіть відносно незначна (за американськими мірками) кількість винищувачів вже зменшить навантаження на наземну компоненту протиповітряної оборони.

Це буде відбуватись у тилових районах України, що дозволить українським пілотам набратися практичного бойового досвіду не у зоні дії російських літаків та ЗРК, а наземному персоналу відточити питання обслуговування машин.

І лише після цього Повітряні сили України поступово перейдуть до дій на фронті. І однією з задач буде знищення російських ЗРК за допомогою AGM-88 HARM. Й попри те, що ці ракети вже використовуються з радянських машин їх запуск з F-16 буде у рази ефективнішим. Завдяки знищенню ППО РФ, відновлювати яке ворогу буде дуже складно.

F-16

Ці задачі може виконати відносно незначна кількість машин. Але після розгортання більшої кількості та отриманого досвіду українські пілоти на F-16 зможуть "зігнати" з висоти російські літаки, які використовують плануючі бомби з комплектами УМПК. Без висотного скидання їх дальність застосування буде зменшена, що зменшить ефективність, а головне зробить неможливим їх використання безкарно.

Також на фоні зменшення кількості ЗРК завдяки ударам AGM-88 HARM ворог скоріш за все буде змушений застосовувати власні багатофункціональні винищувачі для задач ППО, що зменшить кількість ударів по наземних цілях.

Відносно ж ударів по наземним цілям, окрім ЗРК, то F-16 зможуть використовувати JDAM-ER та GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB). Перша вже використовується з радянських машин, друга є частиною ракети GLSDB для HIMARS, яка поки офіційно ще не прибула до України. Відносно ж використання з F-16 крилатих ракет, то поки від США ніякої інформації щодо можливості передачі JASSM не оголошено.

F-16

"Чи виграють F-16 війну? Ні. Лише наземні перемоги та неприйнятні втрати Росії змусять Путіна йти на переговори... Однак довгострокове зобов’язання підтримувати добре оснащені значні сили F-16 підвищить вірогідність успіху України", - резюмує видання.

Читайте також: Найгірший сценарій: РФ планує замінувати зерновий коридор, як це може статися та як протидіяти