xcounter
#

Чи буде танк Abrams ефективним на полі бою у 2040-х роках: у США говорять про доволі однозначні висновки

2456
Танк Abrams, всі фото — U.S. DoD
Танк Abrams, всі фото — U.S. DoD

У США розмірковують над тим, які загрози чекають на їхні танки Abrams на полі бою через 20 років у війні з таким противником, як Китай

Армійська наукова рада (Army Science Board, далі — ASB) — офіційна незалежна група, яка консультує міністра Армії США — у результаті аналізу ефективності основних бойових танків M1 Abrams на полі бою в майбутньому, дійшла висновку що вони не зможуть домінувати та бути ефективними у 2040-х роках, особливо у протистоянні з таким потенційним противником, як Китай.

M1A2 Abrams
M1A2 Abrams

Такий висновок було оприлюднено в оцінці ASB, яка була зроблена у результаті дослідження, яке ймовірно могло стартувати у 2019 році і остаточно датоване серпнем 2023 року, і яке спирається зокрема і на висновки з повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року, розповідають у виданні The War Zone.

Читайте також: Скільки треба ATACMS та чому Abrams для виваженого використання - головне з інтерв'ю Буданова

Станом на сьогодні американське військо має у своєму активі понад дві тисячі танків M1 Abrams на озброєнні, і ще тисячі на зберіганні, але у дослідженні ASB роблять висновок, що "всі переваги M1 у мобільності, вогневій потужності та захисті знаходяться під загрозою" і що навіть якщо модернізації танків Abrams підвищують летальність цих машин, але "Китай та Росія вивчили наші сили та доктрину і вживають заходів протидії".

У дослідженні наголошують на вразливість танків до таких загроз, як протитанкові ракетні комплекси (але також акцентується увага на ефективності ізраїльських систем активного захисту Trophy), озброєних БПЛА та баражуючих боєприпасів, протитанкових мін, а також "прозорість" майбутнього поля бою — йдеться про зростаючі можливості противників у розвідці та виявленні цілей, що збільшує ймовірність знищення на полі бою танків та інших цілей.

танк Abrams
Загрози для танка Abrams на полі бою, інфографіка — Army Science Board

І також акцентується на тому, що масштаби цих всіх загроз для танків тільки зростатимуть — з’являтимуться потужніші ПТРК, інші протитанкові засоби, нарощуватиметься кількість безпілотників у військах тощо.

Тож попри те, що сьогодні у світі також активно працюють над тим, щоб зробити свою бронетехніку непомітнішою для противника (йдеться і про концепції активних камуфляжів тощо), але загалом у дослідженні роблять висновок, що традиційні танки навряд чи будуть домінувати на полі бою в майбутньому, водночас у такому регіоні, як Тихоокеанський проблеми з цими машинами тільки поглиблюються, враховуючи їхню вагу і потребу у розгортанні танків на критично великих відстанях.

M1A2 Abrams
M1A2 Abrams

Так, проведені воєнні ігри за тайванським сценарієм демонструють як цінність бронетехніки, так і труднощі з розгортанням, через що американські військові не змогли ефективно розгорнути свою бронетехніку. У матеріалі відзначається, що танк Abrams з масою у 70 тонн і більше не є "тактично, оперативно чи стратегічно мобільні", з чим згодні, наприклад, і в Армії США.

"Тому важливо вивчити можливості значного зниження ваги ОБТ наступного покоління без шкоди для його захисту зокрема й експлуатаційних можливостей у цілому", — йдеться у дослідженні.

Але водночас наголошується на тому, що в ABS не мають якогось одного чи декількох конкретних рішень, а окреслюють низку концепцій, які треба вивчати і тестувати вже зараз, щоб мати "правильне поєднання можливостей" у 2040-х роках. Про те, які рішення пропонують в ABS ми розповімо в наступних матеріалах.

Читайте також: Як так, що є гроші на M1 Abrams, але ще кілька років доведеться їздити на Т-55