xcounter
#

Як так, що є гроші на M1 Abrams, але ще кілька років доведеться їздити на Т-55

5757
Румунські Т-55, фото ілюстративне, джерело - MApN
Румунські Т-55, фото ілюстративне, джерело - MApN

На щастя, цей приклад не стосується воюючої України, але демонструє всю специфіку оборонного планування в деяких наших сусідів

У травні 2023 року парламент Румунії погодив запит свого Міноборони на купівлю в США 54 танків M1 Abrams, потенційна вартість цієї закупівлі самими румунами оцінюється на рівні 1 мільярда євро. Ця країна в найближчій перспективі має амбіції купити ще 300 нових танків, але тут деталізація відсутня, хоча вперше про такий намір румуни заявили ще у квітні 2023 року.

Тим не менш, схоже в середовищі румунських військових уже пішли розмови про те, що незалежно від того, коли їх країна отримає бажані 54 танки M1 Abrams, їх армії ще тривалий час, мінімум кілька років доведеться тримати в строю навіть батальйони на Т-55АМ, не кажучи вже про дещо новіші машини типів TR-85 і TR-85 M1 Bizonul. У всякому разі, саме це випливає із такої публікації порталу Defense Romania.

Читайте також: "Уралвагонзавод" крім танків хоче робити й трактори, але точно не для фермерів
Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут видання цитує слова генерала Вірджина Белечану, екс-командувача Південно-східної багатонаціональної бригади та нинішнього президента Асоціації офіцерів запасу Румунії, який заявив буквально наступне.

В строю румунської армії зараз є п’ять танкових батальйонів, із яких три – на Т-55АМ, де загалом налічується 162 справні танки цього типу, також – по батальйону TR-85 і TR-85 M1 Bizonul. До цього моменту танк загалом як вид зброї вважався "морально застарілим" для сучасної війни, а особливо танки тих типів, які досі є в строю армії Румунії.

Але досвід оборонної війни України проти РФ показав, що "в строю війська потрібно тримати усі системи, яким може знайтись місце на поле бою". І саме з цієї логіки Белечану і заявив у коментарі Defense Romania, що навіть Т-55АМ будуть перебувати в строю ще кілька років мінімум після отримання M1 Abrams.

Французькі танки Lelcerc та румунський Т-55 під час спільних навчань, фото - Генштаб збройних сил Франції

Від Defense Express додамо – тут є показовим, що The Military Balance 2023 говорить про значно більшу "на папері" кількість танків в строю армії Румунії. Там вказано про 220 одиниць Т-55АМ, 103 одиниці TR-85 і 54 одиниці TR-85 M1, і з цього випливає, що значна частина цих танків в розпорядженні румунського війська є фактично небоєздатною.

Тут логічно виникає питання – а проти кого ж тоді збираються воювати румуни, і навіщо їм тоді так багато танків у строю, якщо сама Румунія не межує з РФ. Відповідь на це питання знаходиться доволі просто, і на шпальтах того ж порталу Defense Romania.

M1 Abrams армії США, фото – U.S.Army

В одній із інших своїх публікацій цей портал з посиланням на вищезгаданого генерала Белечану пише про те, що коли Румунія таки отримає бажані "Абрамси", то їй слід розмістити ці танки саме в Трансильванії, як на одному із потенційних напрямків бойових дій, щоб не витрачати при цьому час та зусилля на логістику цих бойових машин.

Трансильванія – це історично спірний регіон між Угорщиною та Румунією. Але схоже, що в Бухаресті поки що уникають говорити вголос та напряму, що вимушені працювати на упередження можливої агресії не тільки зі сторони Москви, але й Будапешта також.

Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як Саудівська Аравія втратила в Ємені аж 20 танків Abrams, і чим це важливо для ЗСУ