xcounter
#

Як Саудівська Аравія втратила в Ємені аж 20 танків Abrams, і чим це важливо для ЗСУ

7513
M1 Abrams армії Саудівської Аравії та США, фото – U.S.Army
M1 Abrams армії Саудівської Аравії та США, фото – U.S.Army

Методи протидії завжди стандартні, але питання, як вони виконуються на практиці

Держдеп США дозволив продати Саудівській Аравії комплектуючих на 500 мільйонів доларів до танків M1 Abrams та M60, БМП Bradley та іншої бронетехніки, та до неназваного переліку артсистем й інженерних машин за програмою CLSSA (спільних логістичних поставок).

При цьому розповідаючи про цю новину, портал Defense News також нагадав, що у 2016 році Саудівська Аравія отримала дозвіл від США на поставку 153 танків M1A1/A2 Abrams за угодою на 1,2 мільярди доларів, із яких 20 – для покриття втрат в боях проти єменських хуситів. І особливо в цьому моменті йдеться про дуже актуальну історію, яку треба проаналізувати хоча би для того, бо в ЗСУ теж скоро будуть M1 Abrams.

Читайте також: Євротанк MGCS хоч і дуже сумнівний та хиткий проєкт, але німці та французи впевнено планують розширення
Ймовірно, пошкоджений в боях проти єменських хуситів танк M1A2S Abrams, архівне зображення з відкритих джерел

В чому була причина невдач

Історія про те, як Саудівська Аравія втратила під час боїв проти хуситів у Ємені аж 20 танків M1 Abrams залишилась дещо непублічною.

З тих фрагментарних даних, які є у відкритому доступі, можемо дізнатись наприклад, що для стрільби по "Абрамсам" єменські хусити використовували наприклад іранські ПТРК Towsan-1, які були копією радянського протитанкового комплексу "Конкурс", де ракета мала дротове управління, а дальність стрільби складала 3,5 кілометрів.

У відкритому доступі опинились навіть відео-кадри деяких уражень саудівських M1 Abrams, із яких прямо випливало, що причина такого рівня втрат – насправді в недосконалості тактики використання бойових машин.

Як можемо побачити з цих кадрів, M1 Abrams Саудівської Аравії вів бойову роботу за принципом "їздить і стріляє", тобто без маневрування на полі бою, вогонь вівся не із закритої позиції під час стоянок. Жодного прикриття для танка не було, тому його ураження для хуситів у чомусь виглядало як "справа техніки".

І це на додачу до того, що використання самих саудівських M1A2S в умовах пустелі виявилось вкрай невдалим. Наприклад, гусениці цих танків дуже часто злітали в глибокому піску, а газотурбінна установка доволі часто перегрівалась в умовах високих температур, що в принципі ускладнювало використання M1 Abrams в умовах пустелі для армії Саудівської Аравії.

Колонна танків Leclerc армії ОАЕ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Які уроки вже зроблені й потрібно буде зробити

Тут для порівняння можемо заодно взяти приклад того, як ОАЕ використовували свої танкиLeclerc в боях проти тих же хуситів у Ємені протягом 2015-2019 року. Відомо, що для цієї кампанії армія ОАЕ залучила до 80 танків Lelcerc, із яких було втрачено лише два, один – при підриві на протитанковій міні, інший – від влучання ПТРК.

Але такого низького рівня втрат вдалось досягти хіба що завдяки тому, що танки Leclerc мали надійне прикриття на полі бою з використанням піхоти та інженерної техніки. Можливо, військові ОАЕ діяли саме так, бо уже враховували досвід невдач своїх колег із Саудівської Аравії при використанні M1 Abrams.

M1 Abrams армії США, фото – U.S.Army

Все вищевикладене заодно знову відсилає до слів очільника ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що M1 Abrams в строю ЗСУ "слід використовувати дуже спеціально для дуже конкретних, добре продуманих операцій, бо якщо їх використовувати на передовій і просто в загальновійськовому бою, на полі бою вони довго не проживуть. Їх потрібно використовувати в операціях прориву, але дуже добре підготовлених".

Читайте також: ЗСУ вперше знищили небезпечний ерзац-"Солнцепек" з РСЗВ А-22 від десантних кораблів проєкту "Зубр"