xcounter
#

Танки ефективні в сучасній війні: як ОАЕ зберегли свої "Леклерки" від "джихадомобілів" у Ємені

2707
Армія Об’єднаних Арабських Еміратів має близько 400 танків Leclerc
Армія Об’єднаних Арабських Еміратів має близько 400 танків Leclerc

Якщо в загальних рисах – спрацювала ставка на виучку екіпажів та на тактично грамотну побудову бойових порядків, при яких танки були надійно прикриті самохідною артилерією та піхотою на бронемашинах

Побутує уявлення, що в сучасній війні танки – це уже морально застаріла зброя, котра безсила проти сучасних ПТРК типу Javelin, "дронів-камікадзе" або ж "джихадомобілів" - тобто мобільних платформ із різного роду протитанковим озброєнням.

В свою чергу, подібні уявлення і породжують ті схеми критики, котрі різного роду дописувачі застосовують для "дискурсивного розгрому" програм по модернізації Т-64 або ж по фактичній "реанімації" танка "Оплот".

Читайте також: "Абрамси" на підступах до РФ: як Польща втілить амбітну програму по купівлі 250 найсучасніших танків
Не можемо тут не пригадати про приклад російських танкістів берегової оборони Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму, які наварили ось такі решітки для начебто захисту від Javelin

Але ж реальність – вона різноманітна. Бо бувають приклади, коли воюючим країнам вдається в сучасних умовах ефективно застосовувати танки – тобто, втрати мінімальні, а противник вибитий із своїх позицій.

Але якби це парадоксально не звучало, у таких випадках головну вагу має не рівень технологічності техніки, а рівень виучки екіпажів.

Хоча здавалось би, що війна за Нагірний Карабах 2020 року показала усю уразливість танків як виду зброї: вірменські екіпажі іноді просто кидали свої машини, щоб не втрапити під удар "дронів-камікадзе"

Як "позитивний" приклад про застсоування танків в сучасній війні – можемо взяти взірець Об’єднаних Арабських Еміратів, армія котрих у 2015-2019 роках була однієї із сторін війни у Ємені.

Армія ОАЕ під час цієї кампанії використовувала французькі танки Leclerc, і десь із майже сотні машин втрачено було лише дві – одна від підриву на міні, інша – від влучання протитанкової ракети. Деталі про цей приклад виклав портал Defence24.

Частина танків Leclerc армії ОАЕ отримала посилений захист для ведення бойових дій в умовах міста

Перший важливий висновок – для живучості в сучасному бою рівень виучки екіпажу має таку саму роль, як і рівень технологічності бойової машини.

Для комплектування танків Leclerc, котрі споряджались для ведення кампанії в Ємені, керівництво армії ОАЕ спеціально відбирало екіпажі, котрі пройшли інтенсивний вишкіл у віртуальних умовах на тренажерах, і також в реальних умовах на полігонах, тому – мали високий вишкіл.

Під час бойових дій в Ємені танки Leclerc іноді виконували роль і спортивного снаряда для військовослужбовців союзних сил

Другий важливий висновок – керівництво армії ОАЕ розуміло, що бронетанкові колони – безсилі у війні проти нерегулярних формувань, тому й не стало формувати "танковий кулак".

Для розуміння - сухопутні війська АОЕ мають 390 танків Leclerc (майже стільки ж, як у армії Франції – 406), але для ведення кампанії в Ємені було виділено лише близько 70-80 машин.

Армія ОАЕ під час кампанії у Ємені доставляла свої Leclerc до поля бою переважно на трейлерах

Військові армії ОАЕ свої танки Leclerc включали у те, що в перекладі на наші реалії можна назвати "бригадна тактична група". У склад такого формування могло входити від 2800 до 4000 військовослужбовців.

Окрім власне "Леклерків", у склад такого формування включали танки-тральники на базі Leopard 2, самохідну артилерію, частини піхоти на БМП-3 або ж MRAP.

На цьому фото - танк-тральник на базі Leopard 2 прокладає дорогу бронетехніці

Таке формування, як "бригадна тактична група", мало достатню мобільність, як на умови театру бойових дій у Ємені.

Ну а сам наряд сил – забезпечував достатню вогневу потужність, щоб прикрити "Леклерки", котрі в свою чергу виступали "ядром" отаких "бригадних тактичних груп".

Цілком можливо, що такий досвід буде цілком в нагоді Збройним Силам України.

Колонна танків Leclerc армії ОАЕ
Читайте також: Міністерство оборони України взяло під захист секретний танк "Нота"