xcounter
#

"Абрамси" на підступах до РФ: як Польща втілить амбітну програму по купівлі 250 найсучасніших танків

2470
Перші поставки стартують у 2022 році
Перші поставки стартують у 2022 році

Уряд країни знайшов позабюджетне фінансування, тепер справа за найцікавішим – перевчити екіпажі та купити трейлери для транспортування танків

Можливо, колись і наша країна доживе до того моменту, коли зможе давати на екстрені оборонні програми до половини річного оборонного бюджету із "сторонніх джерел фінансування", не урізаючи інші видатки на військо. А поки що – тільки лишається дивитись "а як воно у сусідів?". А у сусідів ось як.

Польські урядовці оголошують про підписаний контракт на поставку М1A2 Abrams SEPv3

Віце-прем'єр-міністр та голова Комітету Ради міністрів з питань оборони та національної безпеки Польщі Ярослав Качинський що його країна уклала контракт на купівлю 250 танків М1A2 Abrams SEPv3, до 10 навчальних машин, "в пакеті" - ще боєприпаси та комплектуючі, і це все коштуватиме шість мільярдів доларів.

Читайте також: Польща провела випробування своєї БМП Borsuk під час навчань Dragon 21

Поставки цих бойових машин стартують в 2022 році, пише польський портал Defence 24.

У вартість контракту закладена вартість не лише танків, але й комплектуючих та боєприпасів до них

Найголовніше – для фінансування цього контракту уряд Польщі залучатиме "додаткові кошти", поза бюджетним розписом польського оборонного відомства.

Іншими словами – уряд Польщі знайшов рішення, як придбати для свого війська сучасне озброєння, не урізаючи фінансування на інші "поточні видатки".

Зараз основа парку танків Польщі - це Т-72, і він потребує якнайшвидшої заміни

Деталі такого рішення – польські урядовці не розкривають, очікуваний графік поставок бойових машин – також.

Але польські урядовці розкривають, шо ці 250 танків М1A2 Abrams SEPv3 будуть зведені у чотири танкові батальйони, котрі в свою чергу увійдуть в склад новоствореної 18 дивізії, призначення котрої – стримувати можливе вторгнення РФ.

На цьому фото зображена саме та бронетехніка, яку отримала новостворена 18 дивізія польської армії

Портал Defence 24 розкрив загальні характеристики танків М1A2 Abrams SEPv3: маса цих танків – 67 тонн, його система управління вогнем дозволяє застосовувати два типи боєприпасів – підкаліберний снаряд M829A4 та програмований снаряд XM1147.

В свою чергу, система управління інтегрована з тепловізорами, котрі встановлені на місця навідника та командира танка, що дозволяє самому М1A2 Abrams SEPv3 діяти за принципом Hunter-Killer.

Так відбувались вогневі випробування танка М1A2 Abrams SEPv3, фото ілюстративне

На танк М1A2 Abrams SEPv3 установлені також системи CROWS-LP або Ammunition Data Link. Архітектура цього танка навмисне модифікована так, щоби на цю "платформу" можна встановлювати також і перспективні системи управління вогнем або ж іншого призначення без зміни архітектури самого танка.

"Сердцем" танка М1A2 Abrams SEPv3 є газотурбінний двигун AGT-1500, котрий відзначається високими затратами палива, але при цьому – цей двигун "невибагливий" до якості пального, яке може заливатись у баки танка.

Танки М1A2 Abrams SEPv3 в строю 1 кавалерійської дивізії Армії США

Чи матимуть усі характеристики танки М1A2 Abrams SEPv3, котрі постачатимуться для Польщі – портал Defence24 не розкриває.

Вибір саме моделі М1A2 Abrams SEPv3 був визначений такими резонами: Армія США уже має 550 танків танків, і танки саме такої модифікації Армія США уже доправила на базі зберігання у Польщі.

Схоже, цим фото американські військові хотіли підкреслити, що їх танки М1A2 Abrams SEPv3 - довершені

Відповідно, польські військові розраховують – раз відбудеться уніфікація по типу основного бойового танка, то і взаємодія із американськими військами буде ефективнішою, особливо – якщо РФ таки наважиться на відкриту війну проти Польщі.

Але судячи за інформацією цього порталу, для польських військових постав виклик правильно організувати освоєння та переучування своїх бронетанкових частин на М1A2 Abrams SEPv3.

Танки 1-ої Варшавської бригади виходять із пункту постійної дислокації для участі в навчаннях Dragon-21

Як уже було сказано вище, "Абрамси" отримає новостворена 18 дивізія, а це означає, що бійцям новосформованого підрозділу доведеться "зсідати" із уже освоєних танків Т-72 і Leopard 2 та "на ходу" вивчати М1A2 Abrams SEPv3.

Інший нюанс – польські військові мають синхронізувати процес так, щоби поставки "Абрамсів" відбувались паралельно із поставкою трейлерів для таких танків.

Американський танк M1A2 Abrams та польський танк PT-91 Twardy під час маневрів підрозділів НАТО

Портал Defence24 пише, що Міноборони Польщі має свою програму «Як» по закупці трейлерів для важкої бронетехніки, в рамках якої до війська має надійти мінімум 100 машин.

Але пандемія коронавірусу внесла свої негативні корективи, тому перша машина із першої партії в 14 одиниць надійде у війська лише наприкінці вересня 2021 року.

БМП-1 армії Польщі доставляється на трейлері до місця проведення маневрів, фото ілюстративне

Але якщо Польща подолає усі ці нюанси, вона таким чином зможе наростити свій парк не тільки кількісно – тобто більш ніж на 25% або до 1000 машин, але й також якісно – тобто отримати на озброєння найбільш сучасну модифікацію одного з найдосконаліших у світі танків.

Читайте також: Польська армія готувалась до війни проти РФ: які проблеми викрили навчання Dragon-21