xcounter
#

Коли Україна отримає високоточні бомби GLSDB на 150 км, які окупанти вже епічно "збивали" з "Бука-дриґалки"

3705
Високоточні бомби GLSDB. Фото – Saab
Високоточні бомби GLSDB. Фото – Saab

GLSDB має стати приємним поповненням до наявного арсеналу високоточного озброєння, яке ЗСУ можуть запускати зі своїх HIMARS та M270

Україна поки що не має на озброєнні високоточних далекобійних бомб GLSDB і вони не з’являться в Україні до осені цього року – таку інформацію у Конгресі США повідомила заступниця радника Пентагону зі справ України, РФ та Євразії Лаура Купер.

Так, ще на початку лютого в черговому пакеті оборонної допомоги на 2,175 млрд доларів США оголосили про передачу Україні нового типу озброєння – високоточних бомб GLSDB (спільна розробка Boeing та SAAB), з якими дальність наявних на озброєнні ЗСУ ракетних систем HIMARS та M270 збільшилася б до 150 км.

Читайте також: Передачу яких далекобійних ракет для України Британія відкрила Storm Shadow замість ATACMS
GLSDB
GLSDB. Фото Saab

Ракети були виділені у рамках програми USAI, коли озброєння та військова техніка замовляється безпосередньо у виробника і, відповідно, головним питанням було те, а коли саме Україна може отримати цю високоточну зброю, щоб діставати рашистів у глибокому тилу.

Тепер ми маємо інформацію, що GLSDB з’являться не раніше осені – втім, крім термінів постачання, важлива також і кількість ракет, які спроможна виготовити американська "оборонка".

І тут ми можемо згадати таке – що ще в січні ЗМІ відзначали, що за оцінками аналітиків, після погодження передачі Україні високоточних GLSDB перші 24 бомби Україна може отримати протягом дев’яти місяців. Що в цілому вкладається у визначені Купер терміни "не раніше осені". А загалом до кінця 2024 року США зможуть поставити Україні 750 таких бомб.

Тобто – якщо, наприклад, США розпочнуть постачати GLSDB Україні вже восени 2023 року, то середній темп передачі бомб становитиме приблизно до 47 бомб на місяць. Що в цілому – з урахуванням того, що Україна взагалі буде першою країною, яка використає цю зброю на полі бою, виглядає непогано – хоча, звичайно, чим більше, тим краще.

У контексті передачі GLSDB варто також згадати, що рашисти у своєму "стилі" вже "ефективно збивають" ці бомби, і навіть продемонстрували "роботу" по бомбах свого зенітного ракетного комплексу "Бук", з якого ледь не попадали ракети через неналаштований блок підсилювачів вертикального наведення.

Читайте також: Замість ракет ATACMS пропонують бити рашистів безпілотниками, але насправді може бути й крутіший варіант