xcounter
#

Замість ракет ATACMS пропонують бити рашистів безпілотниками, але насправді може бути й крутіший варіант

21309
Ракета ATACMS, фото Lockheed Martin
Ракета ATACMS, фото Lockheed Martin

Ракети ATACMS для України наразі не розглядаються, а на заміну в США пропонують інші варіанти для далекобійних ударів по російському війську

Ракета ATACMS потрібна Україні, щоб мати змогу ефективно нищити рашистів на дальність у 300 км, але ця зброя й надалі поки що залишається недосяжною для нас, судячи з інтерв’ю голови Об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі в інтерв’ю виданню Defense One.

ATACMS
Пуск ракети ATACMS, фото ілюстративне

Так, щодо передачі тактичних ракет ATACMS Україні він відзначає, що "політичне рішення не зустрічалося", хоча й не виключає, що воно може змінитися у майбутньому. Також Марк Міллі зауважує, що з "воєнної точки зору в нас є відносно небагато [ракет] ATACMS і ми маємо переконатися, що у нас також є власні запаси боєприпасів".

Читайте також: Подвоїти виробництво ракет GMLRS буде складно, і проблема навіть в тому, що робітникам довго їхати на роботу

Далі є ось такий цікавий момент. Генерал говорить, що насправді "є деякі перебільшення щодо того, що може зробити ATACMS, а що ні" у контексті його дальності й відзначає таке: "Тепер діапазон ATACMS більше, але є й інші системи, які можуть дати вам цей діапазон. Наприклад, є БПЛА, які можуть це робити, і в британців є пара систем".

В оригіналі останнє речення звучить так: "There’s UAVs, for example, that could do it, and the Brits have a couple of systems". І тут цілком можна сподіватися, що Марк Міллі натякає на набагато крутіші варіанти, аніж безпілотники як заміна ATACMS.

Ту-141
Україна використовує безпілотники Ту-141 "Стриж" для далекобійних ударів, але ATACMS чи крилату ракету вони повноцінно не замінять

Так, наприклад, можна згадати, як раніше британці відзначали, що вони можуть запропонувати нам "можливості більшої дальності" – і з кандидатів розглядалася передусім крилата ракета Storm Shadow (або ж SCALP), яка має дальність до 560 км і бойову частину у 450 кг.

Дві Storm Shadow SCALP під крилом Eurofighter
Дві Storm Shadow SCALP під крилом Eurofighter (фото: RAF)

Якщо припустити, що Марк Міллі під "парою британських систем" мав безпілотники, то тут передусім спадає на думку ось який варіант що насправді "далекобійними можливостями" цілком може бути не крилата ракета, а, наприклад, дрон-камікадзе від британської QinetiQ з надрукованими на 3D-принтері компонентами.

дрон-камікадзе бпла Україна війна
Дрон-камікадзе від QinetiQ, фото The War Zone

З геть фантастичних варіантів можна згадати сімейство дронів-мішеней Radioplane BTT, які розроблялися ще у 50-60-х роках, серед яких є, наприклад, модифікація MQM-36 Shelduck, що має задекларовану дальність у понад 330 км і повну масу у 183 кг (маса порожнього – 124 кг). І в теорії він також може відігравати роль такого собі далекобійного засобу. Ну і також версію MQM-57 Falconer, щоправда, з дальністю майже вдвічі меншою – у 160 км. У відкритих джерелах відзначається, що Велика Британія ще має "в активі" такі системи, щоправда, в яких кількостях та стані – невідомо.

Але більш ймовірно, що в контексті безпілотників Марк Міллі все ж таки натякав на використання ЗСУ безпілотників Ту-141 "Стриж" для далекобійних ударів, а також те, що нещодавно секретар РНБО Олексій Данілов анонсував появу в Україні дронів із дальністю польоту понад 3000 км.

Читайте також: Гіперзвукову AGM-183A остаточно "поховали": прототипи ще політають, але тепер у ПС США лише одна програма