xcounter
#

Остаточно підтверджено: ЗСУ з архаїчних Ту-141 "Стриж" зробили зброєю для ударів по об’єктам біля Москви

Ту-141 "Стриж", фото ілюстративне
Ту-141 "Стриж", фото ілюстративне
107759

Такий "імітатор крилатої ракети" має свої недоліки та переваги, про які ми поговоримо нижче у публікації

Як тільки у відкритих джерелах з’явились перші вказівки, що Україна для ударів по військовим цілям на території РФ і в тимчасово окупованому Криму може використовувати перероблені радянські БПЛА типів Ту-141 та/або Ту-143, це викликало певний фурор. Головним чином – через ідеологію такої зброї.

Тепер же ми маємо перший підтверджений факт застосування саме Ту-141 "Стриж" для ударів по військовим об’єктам РФ. Хоч цю атаку на перший погляд і складно назвати результативною.

Читайте також: Наскільки потужним має бути безпілотник, щоб точно знищити завод по виробництву ракет чи Shahed-136
Ту-141 "Стриж", фото ілюстративне

Як пише портал The Drive, у понеділок 6 лютого 2023 року губернатор Калузької області РФ Владіслав Лапша заявив, що поблизу самої Калуги впав невідомий безпілотник. Спочатку заявлялось, що цей дрон вибухнув на висоті 50 метрів, але потім виявилось, що цей літальний апарат просто зачепився за верхівки дерев та впав. Фото з місця падіння показали, що це був саме Ту-141 "Стриж", на борту якого була авіабомба ОФАБ-100-120.

На наших теренах така новина не викликала особливого ентузіазму – мовляв, "бавовна" все рівно ж не долетіла до цілі. Але от цей епізод рашистів примусив занервувати особливо. Бо безпілотник з "бавовною" упав лише за 150 км від Москви, і його проліт російська ППО вкотре прогавила. Врешті, поблизу самої Калуги є багато військових об’єктів, залізничний вузол та аеропорт, і влучання БПЛА з бомбою могло би суттєво зашкодити логістиці військ окупантів.

Зона території РФ, на якій нагромаджені об'єкти військової логістики і котрі можуть потрапити під удар наших БПЛА з "бавовною", інфографіка ілюстративна, джерело - twitter-профіль OSINT-аналітика Ian Matveev

Це повідомлення для нас цінне, бо вказує на дві речі. Перша – справді, Ту-141 "Стриж" з "бавовною" летять на малих висотах, тому всупереч крупним розмірам ці літальні апарати й не бачить рашистська ППО (Ту-141 має довжину фюзеляжу 8 метрів та розмах крил в 3 метри, більше аніж КР Х-101 наприклад).

Друга – що як бойова частина для "Стрижа" з "бавовною" використовується не спеціально розроблена БЧ, а авіабомби радянського зразка. Конкретно в цьому випадку, ОФАБ-100-120 має масу 123 кг та 46 кг вибухівки в тротиловому еквіваленті, влучання дає воронку в 5 метрів та розліт уламків на 100 метрів. ОФАБ-100-120 призначена для ураження живої сили, техніки на стоянці або ж ешелонів з вантажами, і це саме те, що потрібно було наприклад для знищення рашистських Ту-22М3 чи Ту-95МС.

ОФАБ-100-120, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, якщо поглянемо на схему конструктивної будови безпілотника Ту-141 "Стриж", то побачимо, що уже непотрібна для цього БПЛА розвідувальна апаратура розміщується саме в носовій частині. І тут мова про доволі громіздкі аерофотоапарати – перспективний А-86П і панорамний ПА-4/90, відсік їхнього розташування позначений цифрою 10. Відповідно, замість них і можна "вкрутити" бойову частину у вигляді ОФАБ-100-120.

Посадковий та гальмівний парашути, які в теорії теж можна зняти зі "Стрижа" по причині непотрібності, на цій схемі позначені цифрами 8 і 9. Але тут демонтаж – просто про те, щоб зняти зайву вагу, щоб не заважала на шляху доставки "бавовни" на голови рашистам.

Конструктивна схема будови Ту-141 "Стриж", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Варіант зовнішньої підвіски авіабомби, тут схоже, виключений, бо єдине що підвішується назовні – це твердопаливний прискорювач, позначений цифрою 14. І він якраз потрібен для старту безпілотника.

У відкритому доступі є зображення аерофотоапарата А-86П, котрий раптом виявився "непотрібний" комусь із рашистів, що його вирішили продати через Інтернет. Громіздкість цього фотоапарата наочно показує, наскільки багато "бавовни" можна вмістити у Ту-141 "Стриж".

А-86П із Ту-141 "Стриж", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У РФ модернізували ракети Х-101 для прориву ППО та встановили спеціальні пастки (оновлено)