xcounter
#

Наскільки критично Україні треба AWACS у пару до F-16: пілот Повітряних Сил ЗСУ оцінив потребу у таких літаках

8657
Незабаром Польща має отримати на озброєння свій перший літак Saab 340 AEW, фото ілюстративне, джерело — Saab
Незабаром Польща має отримати на озброєння свій перший літак Saab 340 AEW, фото ілюстративне, джерело — Saab

Літаки ДРЛВ могли б розширити ефективність майбутніх українських винищувачів F-16, але наскільки критично потрібні ці машини нашому війську

Українські пілоти вже розпочали довгоочікувані навчання на американські багатофункціональні винищувачі F-16 і незабаром мають стартувати вже перші польоти з інструкторами на цих літаках — раніше ми розповідали про перші враження пілота Повітряних Сил ЗСУ від цього винищувача і думки про те, чи буде складно пересісти з МіГ-29 на новий літак.

F-16
Багатофункціональний винищувач F-16, фото — U.S. Air Force

Сьогодні вже три країни погодилися передати Україні свої винищувачі F-16, водночас цікавим літаком, який міг би розширити можливості цих літаків на полі бою, є літаки AWACS (Airborne early Warning and Control System) вони ж ДРЛВ — дальнього радіолокаційного виявлення.

Читайте також: Як Україна буде застосовувати F-16 і чи стануть вони "срібною кулею" - погляд з США
GlobalEye від Saab
GlobalEye від Saab

Раніше Defense Express детально розглядав питання оснащення ПС ЗСУ літаками ДРЛВ, які Україна могла б отримати без загрози "ескалації" і які точно не будуть зайвими для нашого війська — серед кандидатів можна розглядати такі машини, як E-2 Hawkeye від Northrop Grumman або GlobalEye від шведської Saab, водночас як приклад можна згадати, що Польщі два вживані літаки ДРЛВ Saab 340 AEW обійшлися у скромні 58 млн доларів.

Разом з тим, цікавою у цьому контексті є й думки українських пілотів, передусім тих, хто вже зараз навчається на винищувачі F-16 — наскільки критично нам сьогодні потрібен літак ДРЛВ з урахуванням, що вже у наступному році Україна має отримати на озброєння американські винищувачі.

"Вони [літаки ДРЛВ] були б бажаними, звичайно. Взагалі вся система повітряної міці Заходу побудована на взаємодії з літаками ДРЛВ, але навіть без їх наявності з наявними у нас засобами можна буде виконувати завдання з набагато більшою ефективністю [з винищувачами F-16], ніж ми зараз маємо можливість", — відзначає український пілот з позивним "Мунфіш", який зараз опановує літак F-16.

Тут також буде доречно згадати, що "натівські" літаки AWACS проводять постійну розвідку повітряного простору України і публічно відомо про передачу цієї інформації ЗСУ у режимі онлайн.

Наприклад, ще у жовтні 2022 року було оприлюднено унікальне відео з борту літака ДРЛВ E-3 Sentry під час патрулювання E-3 Sentry під час патрулювання, в якому оператори та пілоти літака, як вони допомагають ПС ЗСУ.

Читайте також: ЗСУ отримають додаткові Gepard, IRIS-T та SurveilSpire від Німеччини