xcounter
#

ЗСУ отримають додаткові Gepard, IRIS-T та SurveilSpire від Німеччини

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM
2797

Такі постачання дозволяють реалізувати системне комплексне посилення української системи протиповітряної оборони

Збройні Сили України отримають додаткове і вкрай важливе посилення німецьким озброєнням, яке включає ще один зенітний ракетний комплекс IRIS-T та одразу 12 самохідних зенітних систем Gepard.

Про постачання цих систем ППО поки офіційно не повідомлено, але Bloomberg повідомило про це з опорою на власні джерела. При цьому постачання IRIS-T та Gepard прив'язано до забезпечення надійного захисту зернового коридору. Строки передачі визначені у межах до кінця року, тобто протягом найближчих трьох місяців.

Читайте також: Чи можна зробити САУ 2С1 "Гвоздика" сучаснішою та комфортнішою для екіпажу

Водночас видання не повідомило про яку саме версію IRIS-T від Diehl йде мова, бо Україна отримала дві версії цього ЗРК. Перша - IRIS-T SLM, який належить до комплексів середньої дальності та може знищувати цілі на дальностях до 40 км.

Другий - IRIS-T SLS, який через першого оператора у вигляді Швеції також відомий як RBS-98. Це комплекс малої дальності із дальністю ураження цілей на дальності до 10 км. Всі версії постачаються до України за довготривалими контрактами.

RBS-98
RBS-98

Окрім того, німецький уряд профінансував додаткові автоматизовані комплекси розвідки SurveilSpire, про що повідомила компанія Rheinmetall, яка співпрацює у їх постачанні з розробником цієї системи DefSecIntel з Естонії. І хоча SurveilSpire спочатку позиціонувався, як засіб моніторингу наземної та надводної обстановки, зараз його функція в Україні змістилась до пошуку ворожих БПЛА.

Сама система об'єднує потужні камери та тепловізори, які встановлені на щоглі та власні дрони, які в автоматичному режимі здійснюють патрулювання. Й загалом весь комплекс відрізняється максимальною автономністю, для чого він підживлюється від сонячних батарей та автоматизацією і розрахований на обслуговування трьома особами. Паралельно з цим комплекс забезпечує покриття 5G.

Кількість замовлених SurveilSpire для України не розголошується, а ціна контракту окреслена у межах двозначного числа у мільйонах євро. Але зазначено, що постачання систем вже розпочалось. А про постачання першого SurveilSpire до України стало відомо у березні цього року.

Таким чином у всіх трьох зразках озброєння та військової техніки від Німеччини вбачається системність, коли передаються не лише засоби ураження, але й засоби виявлення цілей, що є запорукою ефективного посилення української ППО.

Читайте також: Виробництво ППО з США в Україні вже у цьому році: про які системи може йти мова