xcounter
#

Чи можна зробити САУ 2С1 "Гвоздика" сучаснішою та комфортнішою для екіпажу

3958
2С1 "Гвоздика", фото ілюстративне
2С1 "Гвоздика", фото ілюстративне

Напрацювання показала одна із сербських компаній, може бути актуальним і для воюючої України

Під час оборонної виставки Partner 2023, яка тривала в Белграді, столиці Сербії, місцева оборонна компанія Srboauto показала власний варіант модернізації 122-мм самохідної артустановки 2С1 "Гвоздика". Проект виконувався в інтересах сербської армії, але й може складати інтерес і для нашої оборонної промисловості на тлі того, що САУ радянських зразків й досі складають немалу частину артилерії ЗСУ.

Якщо оцінювати проект загалом, то ззовні все виглядає так – візуально перед нами 2С1 "Гвоздика" у базовій версії з деякими ледь помітними зовнішніми відмінностями, але бортова апаратура й інтер’єр цієї машини зазнала все ж деяких позитивних зрушень. Більш детальніше про цей проект можна прочитати наприклад ось у цій публікації порталу Janes.

Читайте також: Виробництво ППО з США в Україні вже у цьому році: про які системи може йти мова
Модернізована 2С1 "Гвоздика" на експозиції Partner 2023, фото - Janes

Наприклад, стверджується, що ця САУ отримала балістичний обчислювач та інерційну систему навігації. Крім того, модернізована "Гвоздика" "по-сербськи" отримала кондиціонер для кращого комфорту екіпажу, робоче місце механіка-водія було обладнано дисплеєм, робоче місце командира розрахунку було оснащене новою системою спостереження.

Також стверджується, що оновлена САУ 2С1 "Гвоздика" в рамках цього сербського проекту отримала режим стрільби, за якого начебто може зробити 5-6 пострілів за короткий проміжок часу (щоправда, без деталізації по таймінгу). Інші зміни в цю самохідну артустановку конструктори сербської Srboauto не вносили.

Рендер перспективної бойової машини LT-H сербської розробки

Раніше Defense Express розповідав про те, що в 2021 році Сербія показала проект легкого танка на базі 2С1 "Гвоздика", який мав би виготовлятись у двох варіантах – під гармату калібру 122-мм та гармату калібру 105-мм.

Також ми розповідали про те, що якщо на ЗРК "Куб" поміняти електроніку, але ракети будуть радянські, то що вийде.

Читайте також: США обіцяють дати Україні конфісковану іранську зброю, але там буквально автомати й ПТРК