xcounter
#

США обіцяють дати Україні конфісковану іранську зброю, але там буквально автомати й ПТРК

14342
Конфіскована стрілецька зброя іранського походження, фото ілюстративне, джерело - CENTCOM
Конфіскована стрілецька зброя іранського походження, фото ілюстративне, джерело - CENTCOM

Дещо про це нове та екзотичне джерело поставок зброї для ЗСУ від західних партнерів

Сполучені Штати Америки планують передати тисячі одиниць озброєння та боєприпасів іранського походження, яке було конфісковано раніше в рамках операції CENTCOM. Передбачається, що передача такого озброєння має допомогти бодай частково покрити ту нестачу зброю, із якою зараз може стикатись Україна, яка очікує на додаткове фінансування та озброєння від США та союзників.

Планується, що Центральне командування Армії США може вже на цьому тижні оголосити про передачу цієї конфіскованої зброї для ЗСУ. Але перед цим доведеться вирішити один важливий бюрократичний нюанс – ООН наполягала раніше на тому, що вся зброя, яка була конфіскована в рамках операції CENTCOM, має бути конфіскована, а не передаватись третім сторонам. Хоча по факту це озброєння уже кілька місяців зберігається на складах по всьому Близькому Сходу, та має незрозумілий юридичний статус.

Читайте також: Виробництво ППО з США в Україні вже у цьому році: про які системи може йти мова
Конфіскована стрілецька зброя іранського походження, фото ілюстративне, джерело - CENTCOM

На перший погляд тут може здаватись про те, що під терміном "озброєння та боєприпаси" може ховатись саме "важкі" зразки ОВТ, наприклад артсистеми чи бронемашини й боєкомплект до них. Але якщо ми уважно прочитаємо публікації того ж CNN, де йдеться про конфісковану іранську зброю, то виявимо, що там мова саме про стрілецьку зброю й набої до неї, й опціонально – протитанкові ракетні комплекси.

Для початку деталізуємо – Іран постачає контрабандним шляхом стрілецьку зброю, та елементи для складання дронів-камікадзе й крилатих ракет своїм сателітам в Ємені, угрупуванню "Ансар Аллах", більш відомі як єменські хусити.

Для цієї контрабанди використовується саме морський транспорт. А основний формат дій країн Заходу в рамках операції CENTCOM – це саме перехоплення суден, які можуть везти контрабандою зброю до Ємену, та відповідно її вилучення.

Конфіскована стрілецька зброя іранського походження, фото ілюстративне, джерело - CENTCOM

Якщо ж далі спробувати оцінити, яка номенклатура зброї і в якій кількості могла опинитись у розпорядженні США в рамках проведення CENTCOM, то вийдемо на наступні цифри – щонайменше понад 5 тисяч автоматів, щонайменше понад 1,6 мільйонів патронів до них, та мінімум кілька десятків протитанкових ракет.

Якщо уже продовжувати далі – хоча у відкритих джерелах й були згадки про те, що західні союзники перехоплювали окремі елементи, які могли бути використані єменськими хуситами для складання дронів-камікадзе та примітивних крилатих ракет безпосередньо "на місці", поки що не було повідомлень про те, що в розпорядженні учасників операції CENTCOM опинились цілісні комплекти, які дозволяють зібрати певну кількість ракет чи БПЛА.

Були згадки хіба що, наприклад, про вилучення 100 двигунів до дронів-камікадзе. Але з іншої сторони, навіть за таких умов не варто відкидати варіант щодо того, що в рамках анонсованого пакету підтримки від США наша країна може отримати не тільки автомати й ПТРК, але й дещо із необхідних комплектуючих, для доставки бавовни.

Конфіскована стрілецька зброя іранського походження, фото ілюстративне, джерело - CENTCOM
Читайте також: Не лише допомога: яке озброєння Україна закупила у Польщі на 0,8 млрд євро