xcounter
#

Якщо на ЗРК "Куб" поміняти електроніку, але ракети будуть радянські, то що вийде

33961
2К12 "Куб", ілюстративне фото з відкритих джерел
2К12 "Куб", ілюстративне фото з відкритих джерел

Відповідь на це питання вирішили знайти серби, але може бути актуальним і для ЗСУ

Під час оборонної виставки Partner 2023 в Белградії сербська державна оборонна компанія Yugoimport показала проект модернізації радянського ЗРК "Куб-М2" до стандарту "Куб-СМ". Головний заявлений елемент модернізації – оновлення апаратури з використанням цифрових елементів, що загалом покращує ефективність роботи всього комплексу.

Водночас, на такому модернізованому ЗРК використовуватимуться й далі радянські зенітні ракети типу 3М9 з паспортною дальністю стрільби до 25 кілометрів, які можуть вражати тільки літаки та гелікоптери й лише у передню напівсферу, з ймовірністю ураження цілі в 0,7. Про це йдеться в публікації порталу Army Recognition.

Читайте також: Як частіше РФ стала бити "Ланцетами" й КАБами по Україні
Модернізований ЗРК "Куб-СМ" від сербської Yugoimport на експозиції Partner 2023, жовтень 2023 року, фото - Army Recognition

Зокрема стверджується, що в результаті проведеної сербським Yugoimport модернізації РЛС виявлення цілей 1РЛ128 та РЛС визначення висоти ПРВ-16 тепер мають значно кращу чутливість, кращий огляд цілей і вцілому підвищені тактико-технічні характеристики.

Оновлення також зазнала і станція спостереження та наведення, яка була краще оптимізована для точнішого відстеження повітряних цілей.

Водночас, пускова установка до цього ЗРК отримала вищу стійкість до радіоелектронних перешкод, отримала нові панелі приладів, що дозволяють чіткіше відображати цілі, і що найцікавіше – тепер для наведення зенітних ракет потрібен значно менший час роботи РЛС, що в свою чергу має забезпечувати вищу живучість "Куб-СМ" при загрозі застосування протирадіолокаційних ракет.

ЗРК "Куб" в розпорядженні ЗСУ, серпень 2023 року, фото - Оперативне командування "Схід"

Раніше Defense Express уже розповідав про те, що ЗСУ вже вдвічі натякали, що отримали ЗРК "Куб", про які невідомо головне – чи використовуються на них західні AIM-7 чи ж таки радянські 3М9.

Тому ймовірно, що описаний вище формат модернізації також через якийсь час може виявитись і для наших військових та підприємств ОПК.

Читайте також: Рашисти на своєму ЗРК "Стрела-10" вилетіли прямо на потяг і тепер рахують втрати