xcounter
#
Пуск ракети IRIS-T з ЗРК Robotsystem 98

Швеція завершила випробування ЗРК Robotsystem 98 з ракетами IRIS-T

Пуск ракети IRIS-T з ЗРК Robotsystem 98
2207

​Robotsystem 98 - зенітний ракетний комплекс ближньої дії

Шведська армія завершила фінальні кваліфікаційні випробування нового самохідного зенітного ракетного комплексу ближньої дії Robotsystem 98, також відомої під скороченням RBS98.

Це ЗРК використовує модифіковані ракети IRIS-T класу "повітря-повітря", які адаптовані для пусків з землі. Ці ракети були створені у тісній співпраці оборонних європейських компаній, зокрема німецької Diehl BGT Defence, італійської FiatAvio та шведського Saab та з 2005 року постачаються до повітряних сил цих та ще семи країн.

Читайте також: Туреччина нарощує десантні можливості: незабаром розпочнуться випробування амфібійної машини ZAHA
IRIS-T
IRIS-T була розроблена, як ракета "повітря-повітря"

Дальність знищення цілей RBS98 оцінюється у 10 км за дальністю та до 6 км по висоті. Доволі цікавим є алгоритм наведення ракети, який складається з системи глобальної супутникової навігації, інерціальної системи, отримання даних від радіолокаційної станції та безпосереднє захоплення цілі інфрачервоною головкою самонаведення.

RBS98 розміщено на шасі  BvS 10
RBS98

У якості шасі було обрано BvS 10 від BAE Systems Land Systems та шведської Hägglunds. Це гусенична машина-амфібія з характерною шарнірнозчленованою системою. На ній розміщено чотири ракети IRIS-T.

RBS98 розглядається, як елемент значного посилення протиракетної оборони Швеції разом із ЗРК Patriot, які були замовлені у 2018 році. Постачання американських комплексів у кількості 4 одиниць та 12 пускових установок, очікується у 2021 та 2022 роках.

Читайте також: ​Javelin FGM-148E для України: у чому особливість цієї модернізації протитанкового ракетного комплексу