xcounter
#

Як РФ розосередила свої кораблі з Севастополя у бухтах Феодосії та Новоросійська

Фрегат проєкту 11356Р "Адмирал Эссен"
Фрегат проєкту 11356Р "Адмирал Эссен"
2040

Основі кораблі, які здійснюють пуски крилатих ракет "Калибр" РФ перевела до Новоросійська, водночас в окупованому Криму зафіксовано лише три носії цих ракет

Враховуючи те, що Україна вже продемонструвала можливість результативних атак по головній бухті Чорноморського флоту РФ у поки окупованому Севастополі, ворог здійснив перебазування своїх кораблів у більш віддалені бухти - у до окупованої Феодосії та у Новоросійськ Краснодарського краю.

Про це говорять супутникові знімки, які проаналізував OSINT-аналітик MT_Anderson. Відповідно до цих даних, у самому Севастополі станом на 2 жовтня перебували здебільшого не бойові кораблі: чотири великих десантних кораблі проєкту 775, а також розвідувальні кораблі проєкту 18280 "Иван Хурс" та проєкту 864 "Приазовье".

Читайте також: Які характеристики має САУ "Богдана" у варіанті на шасі Tatra 8x8

Серед великих бойових кораблів: один підводний човен проєкту "Варшав'янка", один проєкту 1239 ("Бора", чи "Самум", який привели на буксирах), сторожовий корабель проєкту 1135 ("Пытливый" або "Ладный") та корвет проєкту 1124.

Також на фото видно сухий док, в якому знаходяться знищений великий десантний корабель "Минск" та підводний човен "Ростов-на-Дону". Обидва частково накрили брезентом чи зеленою маскувальною сіткою.

Супутникові знімки Феодосії від 2 жовтня показують, що тепер у цій бухті знаходяться: малий ракетний корабель проєкту 22800 "Каракут". Вочевидь це "Циклон", який був побудований у Керчі та введений до складу ЧФ РФ у липні цього року. Також там базується ще один малий ракетний корабель проєкту 21631 "Буян-М". Обидва є носіями ракет "Калибр".

Серед великих кораблів - корвет (патрульний корабель) проєкту 22160, який хоч і формально може нести крилаті ракети, але для цього має пройти встановлення пускових шахт за модульним принципом й на практиці це так і не було реалізовано.

Водночас головні надводні сили ворог перевів у Новоросійськ, на знімку від 1 жовтня зафіксовано знаходження одразу двох фрегатів проєкту 11356Р - "Адмирал Макаров" та "Адмирал Эссен" (це всі кораблі цього типу, які знаходяться зараз у Чорному морі). Також у Новоросійську перебуває три підводних човни "Варшав'янка" та один "Буян-М".

Тобто головні кораблі, які здійснюють пуски крилатих ракет "Калибр" РФ відвела у Краснодарський край. Водночас дальності пуску цих крилатих ракет вистачає для того, щоб обстрілювати Україну прямо з рейду Новоросійська.

Серед великих кораблів сторожовий корабель проєкту 1135 ("Пытливый" або "Ладный") та корвет (патрульний корабель) проєкту 22160. А також три великих десантних кораблі - два проєкту 775 та один проєкту 11711, "Петр Моргунов", який був спущений на воду у 2018 році.

Читайте також: В Україні почали шити термокамуфляж для маскування від тепловізорів: як це працює і чи дійсно допомагає