xcounter
#

В Україні почали шити термокамуфляж для маскування від тепловізорів: як це працює і чи дійсно допомагає

5395
В Україні почали шити термокамуфляж для маскування від тепловізорів: як це працює і чи дійсно допомагає

Термокамуфляж дійсно дозволяє значно зменшити помітність у тепловізорі, але фізику складно обманути й тому ціна за це доволі значна

Українські військові почнуть отримувати термокамуфляж, який дозволяє зменшити помітність у тепловізорі, який вже пройшов успішні випробування в польових умовах.

Про це повідомив міністр Цифрової трансформації Федоров, який зазначив, що новий елемент екіпірування знадобиться нашим снайперам та спецпризначенців. А також зазначив, що вага комплекту становить 2,5 кг.

Читайте також: Український пілот розповів про перші враження від F-16 та чи складно буде пересісти з МіГ-29 на новий літак

На відео через тепловізор дійсно демонструється значне зменшення теплової сигнатури людини. А на фото самого виробу видно, що мова йде про довгий плащ-накидку.

термокафуляж Україна

Водночас маємо зазначити, що такий термокамуфляж не є українським ноу-хау. Аналогічні розробки вже доволі давно існують, але впираються в експлуатаційні можливості та ефективність. Більше того, демонструвались у якості волонтерського проєкту українськими розробниками у 2015 році, але з цього часу значного поширення не отримали.

А про постачання аналогічних за концепцією термокамуфляжів у РФ стало відомо ще у квітні цього року. А на ринку такі зразки існують вже багато років. Але якщо взяти відео українського та одного з російських виробів, можливо помітити кращі властивості вітчизняного термокамуфляжу.

термокафуляж Україна

Сам принцип роботи термокамуфляжу полягає в ізоляції тепла людського тіла матеріалом, який не є теплоконтрастним, має високі показники відбиття та низьке випромінення в інфрачервоному діапазоні. Водночас це означає, що людина перебуває у "термосі" і тепло залишається під накидкою. І це звісно впливає на експлуатаційні особливості під час фізичної активності.

Саме тому такі термокамуфляжі залишаються скоріше екзотикою й об'єктивно мають обмежену сферу використання на полі бою, але дійсно виглядають, особливо у зимовий період обов'язковою частиною екіпірування окремих категорій бійців.

Водночас тема термокамуфляжу у будь-якому випадку потребує розвитку, бо сфера її використання не обмежується лише екіпіруванням бійця. Й аналогічних засобів маскування безумовно потребує й військова техніка.

Читайте також: Як працює допомога США Україні й чому її більша частина залишається в Америці