xcounter
#

Як працює допомога США Україні й чому її більша частина залишається в Америці

Як працює допомога США Україні й чому її більша частина залишається в Америці
4137

Попри те, що мова йде про загальну вартість допомоги у 113 млрд доларів, назвали її лише "допомогою Україні" буде не вірно

Поки питання фінансування допомоги України від США відчуває на себе вплив політичних розбірок у Вашингтоні за бюджет та уникнення шатдауну, авторитетний Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) нагадав, як за цей час була розподілена ця допомога Україні.

І хоча мова йде про загальну суму у 113 млрд доларів, більша частина з цих коштів фактично залишилась у самих США.

Читайте також: Український пілот розповів про перші враження від F-16 та чи складно буде пересісти з МіГ-29 на новий літак

Зокрема першою за бюджетом на допомогу Україні є міноборони США, через яке і йде постачання озброєння. Друга за розміром частка - агенція міжнародного розвитку USAID - 36,6 млрд доларів. Трійку замикає державний департамент США з 9,9 млрд доларів.

допомога сша Україні

Але, як порахували у CSIS, зі 113 млрд доларів 68 млрд, тобто близько 60% фактично залишились у США. Це відбулось через те, що коли мова йде про ту саму передачу озброєння то треба враховувати, що за програмою USAI, озброєння замовляється у виробників, тобто гроші інвестуються у власну оборонку, яка отримавши додаткове замовлення починає масштабувати виробництво.

Навіть коли мова йде про PDA, коли зброя передається зі складів міноборони, це все одно стимулює американську оборонну промисловість, бо з'являється необхідність поповнення запасів. А це також означає додаткові замовлення для власної оборонки, яка ще більше розкручує виробничий маховик.

Більше того, навіть у витратах міноборони на допомогу Україні озброєнням "зашито" 421 млн доларів на заробітну платню для військових, які розгорнуті у Європі. Й аналогічні видатки на персонал також включені у бюджети допомоги Україні від кожного відомства.

Видатки від USAID на 36,6 млрд доларів - це пряма допомога біженцям та міжнародним некомерційним організаціям, які ними опікуються. CSIS зазначає, що "значна" частка з цих коштів йде на допомогу українським біженцям у самих США, тобто гроші також залишаються в країні. При цьому у ці витрати також потрапили 300 млн доларів, які були направлені Молдові для ліквідації залежності від російських енергоносіїв.

допомога сша Україні

Й загалом, як аналізує ще одне видання Breaking Defense, лише економічну допомогу Україні можливо вважати "чистою" допомогою у розмірі 27,3 млрд доларів. Ці кошти були виділені для того, щоб підтримати функціонування держави як такої, підтриманням рівня соціальної допомоги тощо. При цьому зазвичай кошти направляються не на пряму, а через Всесвітній банк.

Таким чином, як підкреслюють західні аналітики, витрати США у розмірі 113 млрд доларів правильніше назвати не "допомогою Україні", а "зусиллями США внаслідок війни в Україні".

Читайте також: Якщо на ЗРК "Куб" поміняти електроніку, але ракети будуть радянські, то що вийде