xcounter
#

США уникнули "шатдауну", але що з допомогою Україні, особливо від Пентагону

3577
БМП M2 Bradley, фото – U.S. DoD
БМП M2 Bradley, фото – U.S. DoD

Наскільки швидко вдасться вирішити проблему із підтримкою для нашої країни від головного союзника

Увечері 30 вересня 2023 року Палата представників Конгресу США затвердила бюджет для роботи усіх урядових структур США на наступні 45 днів, таким чином уникнувши прямої загрози "шатдауну", тобто зупинки роботи усіх державних органів, бо нема грошей на оплату праці.

Сам по собі "шатдаун" уже був вагомою загрозою для прямої військової підтримки України, оскільки це означало і відсутність грошей на нові поставки техніки та озброєння для нашої країни, і заодно відсутність фінансів на оплату роботи персоналу, залученого в тому числі для навчання наших військових, наприклад для опанування F-16.

Читайте також: Залужний привітав усіх воїнів Сил оборони із Днем захисника України (відео)
Доставка залізницею на німецький полігон Графенвер американських M1 Abrams, що використовувались для навчання бійців ЗСУ, 14 травня 2023 року, фото - US Air National Guard photo by Airman 1st Class Tylon Chapman

Але проблеми з допомогою для України від США збереглись все рівно, оскільки американцям вдалось уникнути "шатдауну" лише ціною того, що гроші на допомогу нашій країні були вилучені з проекту кошторису на наступні 45 діб.

На сайті Білого Дому вже розміщена заява Президента США Джозефа Байдена, в якій по суті йдеться про те, що глава держави все рівно шукатиме спосіб виділити із держказни необхідну допомогу для України.

Дослівно – "Ми за жодних обставин не можемо допустити, щоб американська підтримка України була перервана. Я цілком сподіваюся, що спікер дотримуватиметься своєї відданості народу України та забезпечить підтримку, необхідну для допомоги Україні в цей критичний момент".

F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що й офіційне видання Армії США Stars and Stripes в одній із своїх публікацій також наголосило, що й Пентагон шукав можливість, як зберегти фінанси на військову підтримку України. Наприклад зазначається, що в п’ятницю 29 вересня заступник міністра оборони Майкл МакКорд надіслав у Конгрес листа із осудом наміру припинити фінансування України.

Але водночас, як продовжує Stars and Stripes, на тлі можливого "шатдауну" почало наростати занепокоєння навіть і щодо 1,3 мільйона військовослужбовців США. Бо серед них, за опитуваннями, мінімум 25% переймались щодо того, чи матимуть їх сім’ї взагалі гроші на купівлю їжі, якщо на тлі "шатдауну" їм перестануть платити зарплату.

Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, фото з відкритих джерел

Також посол України у США Оксана Маркарова вже роз'яснила чому саме так сталось й підкреслила, що Україна не залишиться без підтримки на цей період.

"Кошти є. Уряд працюватиме тому нічого не загрожує поставкам зброї і обладнання, які ухвалені раніше. У нас зараз є для використання мінімум додаткових 1.6 млрд дол. на оборонну допомогу (PDA) + 1.23 млрд дол прямої бюджетної допомоги (це вересневий транш, який тільки що перерахований на рахунки Світового банку), плюс значні суми на енергетичні та інші програми", - зазначила Макарова.

Читайте також: Британія планує перекинути в Україну інструкторів для навчання ЗСУ та посилити захист суден із зерном