xcounter
#

Які характеристики має САУ "Богдана" у варіанті на шасі Tatra 8x8

8112
САУ 2С22 "Богдана", осінь 2023 року, скрін-шот з відео
САУ 2С22 "Богдана", осінь 2023 року, скрін-шот з відео

Про які переваги цієї артсистеми в першу чергу говорять бійці Сил оборони України

У вересні 2023 року з’явились перші відгуки від наших військових про те, як себе в умовах інтенсивних боїв показує самохідна артустановка вітчизняного виробництва 2С22 "Богдана" калібру 155 міліметрів. Наші захисники відзначали її маневреність, високий рівень автоматизації й точність стрільби, але й водночас натякали на необхідність нарешті поставити автомат заряджання.

Тепер же прес-служба Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України (NAUDІ) на своїй сторінці у Facebook вирішила розкрити повністю поточні характеристики САУ 2С22 "Богдана" у варіанті на шасі Tatra 8x8, і ці ТТХ виглядають наступним чином.

Читайте також: Що відомо про безпілотник з Франції, зменшений варіант якого будуть виробляти в Україні
САУ 2С22 "Богдана", осінь 2023 року, скрін-шот з відео

Темп стрільби 2С22 "Богдана" складає 5 пострілів на хвилину, при цьому возимий боєкомплект складає 20 снарядів, дальність ведення вогню – до 40-42 кілометрів. Кут повороту гармати по горизонталі складає від -30 до 30 градусів, кут підйому гармати складає від -5 до 65 градусів.

Цікаво, що швидкість ходу цієї САУ по трасі складає 80 кілометрів на годину, запас ходу – 700 кілометрів. Для переведення із транспортного положення у бойове і навпаки розрахунку артустановки потрібно 1,5 хвилин.

"Говорячи про якість артилерійської частини САУ, військові відмічають її високу точність та хорошу максимальну дальність ведення вогню. Також у Силах оборони відзначають високий рівень захисту кабіни, яка захищає артилеристів від куль та осколків", - доповнюють в прес-службі NAUDI.

В асоціації також нагадують, що розробником 2С22 "Богдана" є Краматорський завод важкого верстатобудування (учасник NAUDI), де власне й було створено та виготовлено основні компоненти артилерійської частини "Богдани", включно із стволом нової гаубиці.

В свою чергу, як раніше розповідав Defense Express, роботи з бронювання шасі української САУ "Богдана", на яке встановлюється броньована кабіна з протикульним та протиуламковим захистом, проводить "Українська бронетехніка".

Генеральний директор цієї компанії Владислав Бельбас у програмі Security Talks на Апостроф TV розповідав що, самохідна артилерійська установка 2С22 "Богдана" сьогодні виробляється одразу у декількох варіантах, щоб можна було швидше постачати ці САУ до Сил оборони.

САУ 2С22 "Богдана", осінь 2023 року, скрін-шот з відео
Читайте також: Як працює допомога США Україні й чому її більша частина залишається в Америці