xcounter
#

Що відомо про безпілотник з Франції, зменшений варіант якого будуть виробляти в Україні

10134
Безпілотник Aarok, фото – Turgis & Gaillard
Безпілотник Aarok, фото – Turgis & Gaillard

Безпілотник Aarok вперше був неочікувано представлений влітку цього року, і це БПЛА класу MALE з розмахом крил майже 22 м, водночас для України пропонують його зменшену версію

Французька компанія Turgis & Gaillard підписала угоду з українською компанією "Антонов" про спільне виробництво безпілотного літального апарату на базі безпілотника класу MALE під назвою Aarok — угода була підписана під час візиту очільника оборонного відомства Франції Себастьяна Лекорню до Києва 28 вересня.

Як розповідають у виданні LaTribune, угоду від імені французької Turgis & Gaillard підписав військовий радник компанії Жан-Франсуа Ферле, колишній керівник Управління військової розвідки, який також був у Києві минулого тижня разом з міністром оборони Франції.

Читайте також: Яка зброя з Франції може бути цікава ЗСУ, звісно окрім САУ Caesar та Storm Shadow/SCALP

Безпілотник Aarok
Безпілотник Aarok, фото – Turgis & Gaillard

Про саму угоду відомо поки що небагато. Точно відомо, що майбутній безпілотник буде призначений тільки для ЗСУ, за попередніми планами він має злетіти в Україні вже у наступному році, і йдеться про локалізацію виробництва цього безпілотника в Україні

Разом з тим, Україні та Франції у рамках цього проєкту ще треба буде узгодити низку дій "на промисловому та експлуатаційному рівні" для старту виробництва дрона. Простими словами — визначити, де саме буде складатися дрон, і яке саме обладнання (українське та французьке) він отримає.

Перед тим, як розповісти про інші тактико-технічні характеристики цього БПЛА, варто зробити важливе уточнення — що для України буде вироблятися менша та дешевша версія цього БПЛА, яка, очевидно, матиме скромніші характеристики, які поки що не розкриваються, тож наразі ми можемо спиратися лише на інформацію про базовий варіант Aarok.

Таємничий безпілотник Aarok

Щодо самого дрона Aarok від французької компанії Turgis & Gaillard, то він поки що має хоч і доволі коротку, але водночас цікаву історію. Бо розробку цього безпілотника французька оборонна компанія тримала у таємниці, а інформація про нього вперше неочікувано з’явилася напередодні традиційного Паризького авіасалону у червні.

Водночас приховати створення такого БПЛА аж протягом трьох років (саме стільки часу витратили французи на його розробку), ймовірно, було доволі складно, бо йдеться про дрон класу MALE (середньовисотні літальні апарати з великою тривалістю польоту) з розмахом крил у 21,9 м — для порівняння, у MQ-9A Reaper цей показник становить 20 м.

Завдання, які безпілотник Aarok може виконувати на полі бою, доволі стандартні — це розвідка тощо, а також ударні місії. Як варіант такий БПЛА може бути оснащений станціями Wescam MX-25 або ж Euroflir 610, а також нести інше різноманітне обладнання, як от системи радіотехнічної розвідки тощо.

З основного озброєння для цього БПЛА раніше називався такий собі високоточний гібрид бомби та ракети "повітря-земля" AASM Hammer виробництва французької компанії Safran, який може мати бойову частину від 125 до 1000 кг і дальність у 35 км.

Фото: Safran
Високоточне озброєння AASM, фото — Safran

Окремою перевагою свого безпілотника Aarok французи називали доволі міцні стійки шасі, завдяки яким цей дрон може злітати, наприклад, з нерівних полів — тобто для його експлуатації не потрібна підготовлена інфраструктура.

Тактико-технічні характеристики французького БПЛА Aarok:

  • повна маса БПЛА — близько 5,5 тонни у максимальній конфігурації;
  • маса порожнього БПЛА — 2,5 тонни;
  • максимальна маса корисного навантаження (включно з паливом) — близько 3 тонн, з них до 1,5 тонни — озброєння;
  • час перебування у повітрі — від 24 годин, у деяких джерелах — близько 30 годин;
  • силова установка — 1200-сильний турбогвинтовий двигун Pratt & Whitney Canada PT6 (розглядаються варіанти з двигунами Safran Ardiden 3 чи GE Aviation Catalyst);
  • швидкість польоту — приблизно 463 км/год.

Читайте також: Франція дасть Україні ще 6 САУ CAESAR, Thales готова працювати з виробниками БПЛА