xcounter
#

Одна з країн таємно розробила величезний БПЛА, який не боїться російського "Панцирь-С1": що про нього відомо

22854
Безпілотник Aarok, фото – Turgis & Gaillard
Безпілотник Aarok, фото – Turgis & Gaillard

Безпілотник буде озброєно AASM Hammer і він дійсно величезний за розмірами

Наступного тижня, а саме 19 червня, у Франції стартує традиційний Паризький авіасалон – Paris Air Show, і напередодні цієї виставки доволі неочікуваною (втім, і настільки ж цікавою) стала поява інформації про прототип нового безпілотного літального апарата Aarok, розповідають у виданні The War Zone.

Безпілотник Aarok було таємно розроблено маловідомою оборонною компанією Turgis & Gaillard, що базується у Франції. Для французької оборонки цей БПЛА можна справедливо назвати рекордною розробкою, бо це найбільший безпілотний літальний апарат, що коли-небудь розробляли французи – для прикладу, розмах крил у нового БПЛА більший, ніж у MQ-9A Reaper (понад 21,9 м у "француза" проти 21 м в "американця") та й загалом фюзеляж виглядає більш "громіздким".

Читайте також: Як французи переучували німців з МіГ-29 на Mirage 2000, і що з цього вийшло

На одному з фото нижче – реальні розміри нового французького БПЛА Aarok у порівнянні з людиною

Новий французький безпілотник Aarok належить до класу MALE – середньовисотних літальних апаратів з великою тривалістю польоту, і на полі бою має виконувати типові для такої зброї завдання розвідки та спостереження (ISR), а також і ударні місії.

Тактико-технічні характеристики нового безпілотника декларуються наступні – загальна маса БПЛА – близько 5,4 тонни, це в максимальній конфігурації. Порожній безпілотник важить близько 2,5 тонн, водночас максимальна маса корисного навантаження, що може переносити БПЛА, становить відповідно близько 2,9 тонни, з яких озброєння – до 1,5 тонни. Час перебування у повітрі – понад 24 годин. Одна з особливостей прототипу – міцне шасі. Як зазначається, безпілотник може злітати з нерівних полів.

безпілотник Aarok Франція фото
Тактико-технічні характеристики БПЛА Aarok, фото – Turgis & Gaillard

Силова установка безпілотника Aarok – 1200-сильний турбогвинтовий двигун Pratt & Whitney Canada PT6, але загалом виробник планує оснащувати ці безпілотники двигунами Safran Ardiden 3 чи GE Aviation Catalyst.

Щодо корисного навантаження, то для завдань ISR (розвідки та спостереження) для БПЛА є пропозиція встановлювати станції Wescam MX-25 або ж Euroflir 610. Причому безпілотник має достатньо потужностей та місця під крилами для поєднання різних систем корисного навантаження. Як відзначає розробник, одночасно БПЛА Aarok може мати на борту як оптико-електронну камеру, так і багаторежимний радар та системи радіотехнічної розвідки.

Крім того – для виконання ударних завдань – безпілотник Aarok може бути оснащений зокрема і високоточною модульною зброєю "повітря-земля" AASM Hammer від французької компанії Safran.

ракета AASM
Фото: Safran

Це такий собі високоточний гібрид бомби та ракети, схожий на JDAM. Для точного наведення AASM Hammer використовує супутникову та інерційну систему, що можуть бути доповнені інфрачервоною ГСН або лазерною системою наведення. Може бути оснащена боєголовкою вагою 125, 250, 500 або 1000 кг.

Як відзначив у коментарі виданню гендиректор французької компанії Turgis & Gaillard Патрік Гайяр, з ракетою AASM Hammer дальність стрільби безпілотника Aarok становитиме 35 км, тому "нас не надто турбує "Панцирь" – у виданні припускають, що це може бути натяком зокрема і на ситуацію, коли рашисти промазали ракетою по MQ-9 Reaper зі свого ЗРГК "Панцирь-С1 у Сирії.

Читайте також: Франція зупиняє глобальну модернізацію Tiger й завдала остаточний удар по вертольоту розробка якого коштувала 7,3 млрд євро