xcounter
#

Україна вперше в історії знищила ракетний корабель ворога, який навіть не вийшов із заводу

76610
 Момент влучання по рашистському корвету "Аскольд" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі 4 листопада 2023 року, зображення з відкритих джерел
Момент влучання по рашистському корвету "Аскольд" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі 4 листопада 2023 року, зображення з відкритих джерел

І тут мова саме про ракетний корвет "Аскольд", який доведеться відновлювати майже "з нуля"

У відкритому доступі з’явились фотографії, які не просто підтверджують факт влучання по ракетному корвету рашистів "Аскольд" проекту 22800 "Каракурт" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі.

Ці фотографії демонструють також, що корабель хоч і залишився на плаву, але отримав дуже критичні пошкодження дуже важливих елементів, після чого свій корвет рашистам доведеться відбудовувати заново, буквально "з нуля". І так Україна стала заодно першою в історії, хто знищив ракетний корабель ворога, що навіть ще не вийшов із заводу та не був введений у стрій свого флоту.

Читайте також: Франція має цікаву 105-мм гаубицю LG1, на яку є поки лише екзотичні покупці
Результати влучання по рашистському корвету "Аскольд" за підсумками атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі, оприлюднено 6 листопада 2023 року, з відкритих джерел

Річ у тім, що влучання ракетами SCALP-EG припали саме на центральну частину корпусу корвета "Аскольд", де були розміщені 8 вертикальних пускових установок для запуску крилатих ракет "Калибр" та/або П-800 "Оникс". Тобто це вдале влучання знищило основну систему озброєння цього корабля.

Більш того – судячи за характером зовнішніх пошкоджень, скоріш за все росіянам доведеться здати в утиль більшу частину (якщо не всю) бортової апаратури для управління кораблем, розміщеної на містку.

А зважаючи на те, що дизельні двигуни на корветах проекту "Каракурт" також розміщені у відсіку по центру корпусу, навряд чи силова установка цього корабля взагалі зберегла свою функціональність.

Навряд чи рашисти змиряться із перспективою втрати нового ракетного корвета, який у грудні 2023 року мав бути введений у стрій ЧФ РФ, тому як мінімум можуть оголосити про намір відновити корабель. Але тут ворогу буквально доведеться "з нуля" відновлювати свій плавзасіб, оскільки із ураженими силовою установкою, бортовою апаратурою управління та головною системою озброєння цей пошкоджений корабель – просто набір металобрухту.

Про особливості російських корветів проекту 22800 "Каракурт" та їх важливість для Чорноморського флоту РФ Defense Express уже раніше розповідав у окремій публікації.

Читайте також: Україна закупила у Франції штурмові гвинтівки та гранатомети на 36 млн євро: про які конкретно зразки йде мова