xcounter
#

Франція має цікаву 105-мм гаубицю LG1, на яку є поки лише екзотичні покупці

9321
LG1, ілюстративне фото з відкритих джерел
LG1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Можливо, така артсистема могла би бути цікава і нашому війську

Протягом 2023 року Франція поставила армії Таїланду 12 буксируваних гаубиць типу LG1 Mk III за контрактом вартістю 27 мільйонів доларів, або ж 2,25 мільйона доларів за одиницю. Перші шість були поставлені взимку поточного року, інші шість – уже влітку.

Тепер же армія Таїланду провела успішні стрільби із цих гаубиць, передбачається поставка ще мінімум 20 одиниць LG1 на заміну старим гаубицям M101. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: Україна закупила у Франції штурмові гвинтівки та гранатомети на 36 млн євро: про які конкретно зразки йде мова
LG1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Виробником гаубиць LG1 є французька компанія Nexter, більш відома як виробник славетної колісної САУ CAESAR. І якщо подивитись на заявлені характеристики цієї артсистеми, то виглядає навіть парадоксальним, що покупці на 105-мм гаубицю LG1 знайшлись переважно серед «екзотичних» країн, як Сінгапур, Індонезія, Малайзія, Колумбія, Канада та Бельгія, а тепер і Таїланд.

Зокрема заявляється, що LG1 має масу лише в 1,6 тонн, ресурс ствола – у 7 тисяч пострілів, темп ведення вогню – до 12 пострілів на хвилину, дальність стрільби прямою наводкою – до 2 кілометрів, максимальна дальність стрільби – до 17 кілометрів (за умови використання снаряду Nexter Arrowtech ERG 3).

До її переваг відноситься також високий рівень мобільності, який дозволяє буксирувати LG1 навіть із використанням звичайних армійських позашляховиків.

Буксирувані гаубиці LG1 Mk III збройних сил Таїланду, фото – Міноборони Таїланду

За заявленими показниками випливає, що французька LG1 не поступається за характеристиками тій же L118. Тому, можливо, така артсистема могла би бути цікава і нашому війську. Тим більш, що раніше Франція нам уже постачала буксирувану артилерію – нагадаємо, у листопаді 2022 року ця країна почала прередавати ЗСУ гаубиці TRF1, що здатні "перестріляти" рашистські "Мста-Б".

Раніше Defense Express розповідав також про те, як може бути, що за 20 років так ніхто й не купив перспективну колісну САУ 155-мм, яка тепер б’є на 61 км.

Буксирувані гаубиці LG1 Mk III збройних сил Таїланду, фото – Міноборони Таїланду
Читайте також: РФ використала модуль УМПК, щоб зробити керовану авіабомбу із ФАБ-250