xcounter
#

ЗСУ таки можуть отримати Т-80У з Кіпру, але танків Merkava з Ізраїлю точно не буде

8327
Т-80У Національної гвардії Кіпру, фото - із офіційного ресурсу Національної гвардії Кіпру
Т-80У Національної гвардії Кіпру, фото - із офіційного ресурсу Національної гвардії Кіпру

Уряд Ізраїлю прямо поставив умову, що танки Merkava Україна не має отримати ні в якому разі

В червні 2023 року стало відомо, що Ізраїль веде перемовини з Кіпром про можливу поставку танків Merkava модифікацій Mark II та Mark III в обмін на передачу танків Т-80У для ЗСУ.

Тепер же, за місяць потому, в цій історії з’явилась додаткова деталь – виявляється, Ізраїль веде перемовини також з Марокко про передачу "Меркав" взамін танків Т-72Б, які ця країна віддала для ЗСУ наприкінці 2022 року. Про це пише портал Infodefensa з посиланням на марокканське видання Le360.

Читайте також: У Німеччини виправили згадку про лазерний IRIS-T: мова йде про Vulcano для вогню на 70 км
Merkava Mk II, фото - ЦАХАЛ

Автори публікації заявляють цифру в орієнтовно 200 танків Merkava обох варіантів, які можуть бути продані Кіпру та Марокко в наступні кілька місяців. І також - окремо наголошують, що тут мова поки що про неофіційні дані, які поки що не підтверджуються на рівні урядів усіх трьох країн, залучених до перемовин.

При цьому чітко стверджується, що сам Ізраїль поставив умову, що в результаті реалізації цієї угоди жоден з танків Merkava не має опинитись в розпорядженні України. Хоча тут мова про машини, які виготовлялись у 1980-х та 1990-х роках відповідно.

Відновлення марокканських Т-72Б для ЗСУ на потужностях чеської Excalibur Army, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Цікаво, що у випадку з Кіпром передбачається поставка лише половини від наявних танків типу Т-80У, тобто 41 машина, у випадку з Марокко – мова про компенсатор взамін 30 переданих Т-72Б, що на той момент взагалі фізично перебували на потужностях приватної компанії Excalibur Army в Чехії.

Як раніше розповідав Defense Express, розмови про можливу передачу Т-80У з Кіпру для ЗСУ в тій чи інші формі тривають ще з квітня 2022 року. Окремо ми розповідали про те, коли і за скільки Кіпр придбав російські Т-80У, і наскільки він готовий ці танки віддати Україні.

Також в одній із публікацій ми аналізували характеристики танків Merkava модифікацій Mark II та Mark III, якою може бути реальна бойова ефективність таких машин, ну і головне - хто може виявитись реальним отримувачем цих танків, зважаючи на категоричну позицію Ізраїлю щодо будь-якої передачі зброї для України.

Merkava Mk III, фото - ЦАХАЛ
Читайте також: У Міноборони лаконічно роз'яснили чому не замовляли дрони-камікадзе в "Укроборонпрому": їх просто не існує