xcounter
#

Коли і за скільки Кіпр купив російські Т-80У, і чи готовий віддати ці танки Україні

3621
Т-80У Національної гвардії Кіпру, фото - із офіційного ресурсу Національної гвардії Кіпру
Т-80У Національної гвардії Кіпру, фото - із офіційного ресурсу Національної гвардії Кіпру

Якщо цей варіант уже обговорюється в ЗМІ, давайте розберемо його більш детально

Ізраїльське видання Haaretz пише, що уряд Ізраїлю веде перемовини з Кіпром про можливу поставку танків Merkava модифікацій Mark II та Mark III, в обмін на що кіпріоти мають зокрема передати свої танки російського виробництва Т-80У. Факт цих перемовин підтверджують джерела з обох сторін, але джерела в Кіпрі поки що не підтверджують ізраїльським журналістам готовність їх країни погодитись на умови цієї угоди.

Показово, що тут Haaretz підкреслює, що саме Кіпр мався на увазі як "європейська країна", якій Ізраїль готовий продавати танки Merkava. При цьому поки не зрозуміло, на який саме таймінг розрахована ця угода, і як швидко за її умовами ЗСУ можуть отримати "кіпрські" Т-80У, бо все поки в переговорному процесі. Але ми можемо поки що як для початку деталізувати питання, а як саме Кіпр отримав танки від РФ.

Читайте також: Касетні боєприпаси були б ідеальним рішенням проти рашистів в окопах, але "зеленого світла" поки немає
Т-80У Національної гвардії Кіпру, ілюстративне фото з відкритих джерел

За даними The Military Balance 2022, на початок минулого року Національна гвардія Кіпру мала в своєму розпорядженні 82 танки Т-80У та деяку кількість БРЕМ на базі Т-80, і ці машини були придбані в два "заходи".

Контракт на поставку перших 41 машин Кіпр та РФ уклали в квітні 1996 року, при цьому фактичним підписантом угоди з російської сторони виступав "Омский завод транспортного машиностроения". Загальна вартість контракту була 172 мільйони доларів, його умови передбачали виготовлення та передачу нових 27 танків Т-80У та 14 командирських Т-80УК, чотирьох БРЕМ на базі Т-80 та чотирьох мостоукладачів, комплекту запчастин та боєкомплекту. Усі замовлені за цим контрактом машини Кіпр отримав до червня 1997 року.

Пуск протитанкової ракети 9К119 "Рефлекс" із кіпрського Т-80У, архівне зображення з відкритих джерел

В 2005 році Кіпр провів модернізацію цих машин, підрядниками в цій програмі були одразу три підприємства – "Рособоронэкспорт", білоруське підприємство "Пеленг" та французька Thales. Програма передбачала доопрацювання системи управління вогнем "Плиса" та установку сучасних (на той момент) тепловізорів.

В 2006 році Кіпр та РФ домовились про поставку нового траншу в 41 танк типів Т-80У і Т-80УК, чотири БРЕМ та комплекту запчастин і боєприпасів. Вартість поставки на цей раз склала 115 мільйонів євро, Т-80 були вживані та зі стройових частин армії РФ, БРЕМ були нового виробництва.

Окрім танків, Кіпр в росіян у 1995-1996 роках продали 43 одиниці БМП-3 за 68 мільйонів доларів, а в 2001 році – чотири БМ-21 "Град" та 12 гелікоптерів Ми-35. Також можна знайти твердження, що Кіпр у 1964 році придбав у Радянського Союзу 32 танки Т-34-85 разом із запчастинами та боєприпасами, що були використані під час війни проти Туреччини в 1974 році.

Т-34-85 кіпріотів, архівне зображення, джерело - Twitter-профіль @nka979

Що стосується конкретної готовності Кіпру віддати ЗСУ свої Т-80У, то тут схоже, що все залежатиме від конкретного результату перемовин по танкам. Бо з однієї сторони, офіційний Кіпр нарікав, що не отримав від Заходу належної підтримки в конфлікті з Туреччиною, через що, мовляв, не може віддати свою техніку для ЗСУ.

А з іншої сторони, Кіпр заявляв свою готовність віддати техніку російського зразка для ЗСУ в обмін на сучасну зброю. І тут варто пригадати повідомлення від серпня 2022 року про те, що Ізраїль та Кіпр за посередництва США начебто ведуть перемовини про можливу поставку "Залізного куполу", однією з умов начебто була передача "кіпрських" ЗРК "Тор" та "Бук". Яким прогрес є за цими перемовинами, досі невідомо майже рік по тому.

БМП-3 і Т-80УК Національної гвардії Кіпру, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чому РФ лише зараз використовує "Моздок" як базу для ударів ракетами з Ту-22М3