xcounter
#

Схоже, США знайшли "схему" для передачі ЗРК "Тор" та "Бук" із Кіпру для ЗСУ

7968
Пуск ЗРК "Бук-М1" Національної гвардії Кіпру, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск ЗРК "Бук-М1" Національної гвардії Кіпру, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Схема" вийшла за принципом "проти кого дружимо"

Уряд Кіпру почав процес придбання в Ізраїлю декількох батарей комплексу протиракетної оборони "Залізний купол". Кіпр та Ізраїль уже підписали всі необхідні документи для реалізації цієї угоди, але деталі оборудки, зокрема строк поставки та кількість ЗРК – не розкриваються, стверджує ізраїльське видання The Jerusalem Post.

Автори цієї публікації підкреслили дві деталі. Перша – Кіпр вирішив придбати "Залізний купол" саме для того, щоб захищатись від безпілотників та інших малорозмірних літальних апаратів, які можуть застосовувати протурецькі формування Північного Кіпру, або ж сама Туреччина. Друга – підписання угоди на поставку "Залізного купола" стало можливим після того, як своє окреме "добро" дали США як один із розробників цього комплексу.

Читайте також: Як один зенітний ракетний дивізіон за декілька хвилин утилізував десятки мільйонів доларів армії РФ
"Залізний купол" армії США, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що Ізраїль має свій мотив продавати "Залізний купол" Кіпру як противнику Туреччини. Хоча б тому, що Ізраїль та Туреччина також є противниками: Анкара вважає, що лише їй має належати гегемонія в Східному Середземномор’ї, а Тель-Авів з таким проектом категорично не згоден.

На даний момент Національна гвардія (збройні сили) Кіпру мають в своєму розпорядженні доволі скромний арсенал засобів ППО - шість ЗРК 9K331 "Тор-M1" та чотири ЗРК 9K37M1 "Бук-M1", котрі кіпріоти придбали в РФ у 1990-2000-х роках. У квітні 2022 року ЗМІ повідомляли про те, що США ведуть перемовини з Кіпром про передачу техніки російського виробництва для ЗСУ.

ЗРК "Тор" Національної гвардії Кіпру, фото з відкритих джерел, автор - Babak Taghvaee

І тут виникає цілком логічне припущення, що поставка "Залізного куполу" для Кіпру – це частина пролонгованої історії про передачу "кіпріотських" ЗРК для України.

Читайте також: Британська преса почала переконувати, що разом із винищувачами Україні потрібні літаки AWACS