xcounter
#

Як один зенітний ракетний дивізіон за декілька хвилин утилізував десятки мільйонів доларів армії РФ

69322
Пуск ракет з ЗРК С-300ПС
Пуск ракет з ЗРК С-300ПС

Як один з зенітних ракетних дивізіонів нищив армію рашистів у повітрі

Підполковник Дмитро Шумаков – командир зенітного ракетного дивізіону Повітряних Сил ЗСУ, який з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну "настріляв" вже 30 повітряних цілей. Видання АрміяInform розповідає про те, як за три хвилини дивізіону вдалося знищити п’яту частину цих уражених цілей.

дмитро шумаков підполковник зеленський володимир
Підполковник Дмитро Шумаков та Президент України Володимир Зеленський.

Епізод зі знищення одразу шести ракет окупантів запам’ятався командиру найбільше – сталося так, що ворожі крилаті ракети "Калібр" змінили напрямок руху і одразу шість ракет опинилися в зоні ураження дивізіону Шумакова.

Читайте також: Рашисти використовують "надувну ППО", щоб "перехитрити" Повітряні Сили ЗСУ
ракета
Пуск ракети "Калібр", фото ілюстративне

"Це було несподівано, але всі включилися, злагоджено та професійно спрацювали. Все відбулося буквально за 2–3 хвилини. Коли усвідомили, що це був масований удар і, дякуючи Богові, вдалося його відбити без жертв та втрат, що все вийшло так, як і мало б бути — ці емоції закарбувалися в пам’яті", – згадує Шумаков.

Пуск крилатої ракети

Пуск крилатої ракети "Калибр" із корвета проекту 21631 "Буян-М", фото ілюстративне

На думку підполковника, вистояти українській системі ППО у перші дні війни та її подальшу ефективну роботу допомогла низка факторів, зокрема надмірна впевненість армії РФ у своїх силах, а також те, що у перші дні вони не вдарили всіма наявними можливостями.

"Іншим великим плюсом є те, що останні п’ять років зенітники мають свій полігон, де мають можливість проводити як випробувальні стрільби, так і бойові пуски зенітних ракет", – пояснює Шумаков.

Бойова робота зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗС України, відео ілюстративне

Дмитро відзначає, що наразі дивізіон має справу зі складнішими високошвидкісними цілями, ворог постійно змінює тактику – висоту польоту ракети, маршрути, активно маневрує: "Ми теж знаходимо його вразливі місця — на війні всі навчаються дуже швидко, і ціна помилки може бути, на жаль, дуже високою".

Читайте також: Повітряні Сили розповіли про посилення, яке отримала наша ППО наприкінці 2021 року