xcounter
#

Касетні боєприпаси були б ідеальним рішенням проти рашистів в окопах, але "зеленого світла" поки немає

3776
155-мм гаубиці M777 в руках ЗСУ. Фото – Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний
155-мм гаубиці M777 в руках ЗСУ. Фото – Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

Тільки США мають у своєму запасі 3 млн боєприпасів DPICM, але питання в тому, коли ж зрештою нададуть дозвіл на їхню передачу

Сполучені Штати мають в своєму активі чималу кількість касетних боєприпасів, і вони б стали серйозним підсиленням для Сил оборони України проти російського війська – таку думку поділяють й американські військові, які вважають, що ця зброя буде корисною для України проти РФ, розповідає видання Reuters з посиланням на одного з посадовців Пентагону.

Як відзначила Лаура Купер, заступник помічника міністра оборони США, що займається питаннями України та РФ, "військові аналітики підтвердили, що DPICM [касетні боєприпаси] будуть особливо корисні проти окопів на російських позиціях на полі бою".

Читайте також: Для чого Україна насправді просить надати касетні авіабомби Mk-20 Rockeye II і до чого тут дрони
касетні боєприпаси Україна війна США
Касетний боєприпас всередині на прикладі американського M864 з субелементами M42 (Зображення: CatUXO)

Але їх поки що не передають Україні, і це пов’язано як з обмеженням Конгресу на передачу такого типу боєприпасів, так і з "побоюваннями щодо єдності союзників", каже Купер. І тут можна згадати зокрема ось таку новину за січень цього року – що Естонія має касетні боєприпаси, які б могла передати ЗСУ, але для цього їй потрібен дозвіл Німеччини, і тоді ж відзначалося, що така ситуація може насправді "викликати суперечки".

Так, Німеччина, як і Франція, активно виступають проти передачі США боєприпасів DPICM Силам оборони України – через традиційні "побоювання ескалації".

Водночас якщо Конгрес США надасть "зелене світло" на постачання Україні касетних боєприпасів, то ця країна має аж 3 млн таких боєприпасів, і передача їх Силам оборони України – це не тільки про безпосередні можливості боєприпасів DPICM, але й про те, що вони б банально допомогли частково розв’язати проблему дефіциту 155-мм боєприпасів загалом.

DPICM
Снаряд DPICM M864 (фото: DoD US)

Детальніше про те, що таке касетний артилерійський снаряд DPICM і чому він насправді потрібний ЗСУ Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: США показали арсенал для стрільби із HIMARS та M270A1, у наборі – "вбивця С-400" і тактичні ракети с касетними БЧ