xcounter
#

Естонія має касетні боєприпаси, якими ЗСУ можуть "накривати" рашистів, але потрібен дозвіл на реекспорт

5884
Caesar у ЗСУ (фото: АрміяInform), фото ілюстративне
Caesar у ЗСУ (фото: АрміяInform), фото ілюстративне

Щоб Естонія могла передати ці боєприпаси Україні, вона має отримати дозвіл від Німеччини

Естонія має на своїх складах тисячі 155-мм касетних боєприпасів, і Україна просить передати їх для ЗСУ, але для постачання цих снарядів залежить від того, чи надасть країна-виробник дозвіл на реекспорт зброї. Про це повідомляє видання ERR.

Як відзначається, йдеться про касетний снаряд DM632, який містить 63 суббоєприпаси DM1385 і після розкриття на висоті 300-500 метрів може накрити площу у 100 кв. м. Виробник цих боєприпасів – компанія Rheinmetall, і попри те, що Німеччина поставляє Україні навіть свої бойові танки Leopard 2, у питанні дозволу реекспорту цих боєприпасів можуть виникнути питання.

Читайте також: Артилерія ЗСУ почала працювати по рашистам "касетними" снарядами RAAM від США

Відео ілюстративне

Річ у тім, що Німеччина, на відміну від Естонії, у 2008 році підписала міжнародну Конвенцію по касетних боєприпасах, яка забороняє використання, передачу та накопичення цієї зброї.

Касетні боєприпаси були заборонені через невибірковість, а також через те, що низка суббоєприпасів можуть просто не розірватися і роками лежати в землі, становлячи небезпеку для цивільного населення.

касетний боєприпас
Касетний боєприпас зсередині на прикладі американського M864 з субелементами M42 (Зображення: CatUXO)

Якщо говорити конкретно про DM632, то попри наявність механічної системи самоліквідації, випадки, коли детонують аж 90-95% суббоєприпасів трапляються лише за ідеальних умов – наприклад, коли снаряд падає у відкритому полі. Водночас в умовах снігу, значної кількості рослинності тощо кількість боєприпасів, що не розірвалися збільшується. З іншого боку, такий боєприпас буде дуже ефективним, щоб "накривати" як хвилі піхоти, які штурмують наші позиції, так і легку бронетехніку ворога.

касетній боєприпаси РФ
РФ використовує касетні боєприпаси для терористичних обстрілів населених пунктів

Поки невідомо, чи погодиться Німеччина надати дозвіл на реекспорт, водночас видання Defense News з посиланням на неназваного європейського посадовця, відзначає, що ця ситуація "викличе суперечки і призведе до того, що Берлін зіштовхнеться з таким же міжнародним тиском, як і стосовно танків Leopard 2".

Разом з тим, як повідомив виданню офіційний представник міноборони, Німеччина поки що не отримувало запит стосовно дозволу на реекспорт 155-мм касетних боєприпасів Естонією.

Читайте також: Які касетні боєприпаси уже використовують ЗСУ в боях проти рашистів, і звідки вони в нас