xcounter
#

Касетних боєприпасів у США є 3 млн і це не тільки про кількість, але й тактичну перевагу, і вони потрібні ЗСУ

8628
Американська 155-мм артилерійська установка M777, фото U.S. DoD
Американська 155-мм артилерійська установка M777, фото U.S. DoD

Крім того, що про передачу боєприпасів DPICM мовчать у США, проти також виступають Франція з Німеччиною

Касетні боєприпаси мають свої тактичні переваги і могли б допомогти Україні частково закрити проблему дефіциту 155-мм артилерійських снарядів, але у США поки що зберігають мовчання щодо передачі цього виду озброєння, розповідають у виданні Defense One.

DPICM M864 155-мм боєприпаси
Американські військові з 155-мм боєприпасами DPICM M864. Фото: U.S. Army

Як відзначається, українська сторона вже щонайменше сім місяців надсилає запити та наполягає на закупівлі касетних боєприпасів з США – зокрема як відзначає Єгор Чернєв, заступник голови комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, передача касетних боєприпасів "може бути одним з рішень, що дозволяють поповнити нестачу 155-мм боєприпасів".

Читайте також: ЗСУ таки могли отримати касетні снаряди DPICM, їх постачальник нас дуже здивує

З цим також безпосередньо згодні й в США – зокрема в злитих документах Пентагона є інформація про те, що на думку американської розвідки, касетні боєприпаси DPICM допоможуть Україні відбивати хвилі російських атак (раніше ми детально розповідали про ці боєприпаси і чому вони потрібні ЗСУ).

А в березні в листі президенту США Джо Байдену американські законодавці зауважували, що касетні боєприпаси допоможуть Україні передусім проти російських військ передусім у Бахмуті та на інших ділянках фронту і послаблять тиск на постачання боєприпасів США та союзників. Тоді ж відзначалося, що у США військові загалом мають близько 3 млн снарядів DPICM, які можна застосовувати з наявних в Україні 155-мм артилерійських систем.

З переваг цих боєприпасів також й те, що вони опосередковано можуть допомогти у питанні зносу стволів артилерії, бо один снаряд може уразити одразу декілька цілей.

DPICM M864 та субелемент M42 (CatUXO)
DPICM M864 та субелемент M42 (CatUXO)

Представник Пентагону підполковник Гаррон Гарн відмовився коментувати це питання, водночас у листі законодавців до Байдена йдеться про те, що касетні боєприпаси не передають через "побоювання з приводу реакції союзників та партнерів", а також традиційного побоювання ескалації.

Зокрема відзначається, що Франція та Німеччина активно проти передачі Сполученими Штатами касетних боєприпасів України, бо [цитата видання] "сподіваються, що відмова Вашингтона спонукатиме Москву проявити аналогічну стриманість". Хоча РФ активно використовує касетні боєприпаси в Україні.

РФ касетні боєприпаси
РФ використовує касетні боєприпаси для терористичних обстрілів населених пунктів

У контексті Німеччини також можна згадати й таке – Естонія має касетні боєприпаси DM632, якими ЗСУ можуть "накривати" рашистів, але потрібен дозвіл на реекспорт від німців.

Читайте також: Артилерія ЗСУ почала працювати по рашистам "касетними" снарядами RAAM від США