xcounter
#

Що насправді може стояти за передачею Україні танків Т-72Б від Марокко

10191
Відновлення марокканських Т-72Б для ЗСУ на потужностях чеської Excalibur Army, січень 2023 року, фото з відкритих джерел
Відновлення марокканських Т-72Б для ЗСУ на потужностях чеської Excalibur Army, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

І чи є у цієї північноафриканської країни ще зброя радянського виробництва, яку можна було б віддати ЗСУ

Польський портал Defence24 присвятив свою публікацію історії з поставкою танків Т-72Б, які Марокко погодився передати України, і котрі зараз проходять модернізацію на потужностях чеської Excalibur Army.

Наприкінці січня 2023 року в ЗМІ з’явилась перша згадка, що перша партія в 20 "марокканських" Т-72 пройшла модернізацію, та уже відправилась в Україну на поле бою. Але там на фото саме з відправкою готових машин для ЗСУ можемо побачити не Т-72Б, а саме Т-72М. І в такого "різнобію" може бути два пояснення: або фото із Т-72М мають скоріше "ілюстративний" характер, або ж Марокко міг дати свій фінансовий внесок на модернізацію радянських ОБТ для українського війська.

Читайте також: Україна могла б отримати декілька десятків Ми-17 та Ми-35, але ці машини згниють як металобрухт
Модернізований на потужностях Excalibur Army Т-72 для ЗСУ, грудень 2022 року, зображення - "Настоящее время"

Також автори Defence24 впевнені, що Марокко погодився віддати свої Т-72Б в обмін на компенсатор від США, наприклад – додаткові M1 Abrams чи танки M60 (The Military Balance 2022 говорить про наявність в марокканської армії 222 танків M1A1SA Abrams та 360 одиниць М60).

Але від Defense Express додамо, що тут насправді свою роль міг зіграти й інший фактор – спільна загроза. У відкритих джерелах наприкінці вересня 2022 року з’явились повідомлення про те, що іранські Shahed-136 з’явились в розпорядженні угрупування ПОЛІСАРІО, що воює в Західній Сахарі проти Марокко. В своєму "традиційному" стилі МЗС Ірану заперечило факт поставки своїх "літаючих мопедів" та звинуватило марокканську владу "в небажанні мирно врегулювати конфлікт". І схоже, що саме це й прискорило рішення Рабату віддати нам свої Т-72Б.

Зауважмо – США просили радянські танки в Марокко для України ще у квітні 2022 року,а перші повідомлення про факт передачі ОБТ з подальшою модернізацією з’явились лише наприкінці грудня минулого року. І схоже, що саме дії іранських терористів тут прискорили процес.

Марокканські M1A1SA Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел

Defence24 також говорить, що в теорії Марокко має ще запас радянського та російського виробництва, яке можна було б передати ЗСУ. Зокрема – 60 бойових машин піхоти БМП-3. Схоже, що у випадку з БМП-3 – помилка, бо у відкритих джерелах є лише повідомлення зразка 2015 року про намір Марокко купити такі бронемашини, але нема нічого про те, що така поставка справді відбулась.

Також автори видання припускають, що в марокканців на зберіганні може бути деяка кількість бронемашин БРДМ-2, гармат М-46 калібру 130 мм, які також можна було віддати для ЗСУ (але Military Balance 2022 взагалі нічого не говорить про можливу наявність такої зброї на зберіганні в Марокко).

Також ця північно-африканська країна має в своєму розпорядженні ПТРК "Конкурс" та ПЗРК «Игла». І саме ті системи, які були б потрібні "тут і зараз" для зміцнення ЗСУ в очікуванні нових боїв проти рашистів.

Гармата М-46 в строю ЗСУ, вересень 2022 року, фото - АрміяInform
Читайте також: Польща може за 2 місяці відремонтувати САУ Krab для ЗСУ, які й далі битимуть по рашистам